Dobre knjige
5134 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Piran: zgodbe in legende Očem prijazna knjiga E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
5,0
Št. ocen:1

Barbara Habič Pregl, Slavko Pregl

Piran: zgodbe in legende

Radovljica, Didakta, 2022

Št. strani: 78


Ilustracije: Bojan Jurc


Žanr: kratka zgodba

Narodnost: slovenska književnost

Obmorsko, pristaniško, starodavno mesto Piran že stoletja kljubuje morju in vetrovom. Pisatelj Slavko Pregl in njegova žena Barbara pa sta se počasi in usodno zaljubila vanj ter v zgodbe, ki so povezane z njim. Na pobudo Polone Senčar sta poustvarila sedem najlepših zgodb in legend, ki nas popeljejo v bogato zgodovino mesta ter njegovih prebivalcev. Med drugim tako predstavita začetke mesta, ki naj bi ga poimenovali že stari Grki, zavetnika svetega Jurija in zgodbo o obnovi cerkve, ki mu je posvečena. Ne pozabita niti na najlepšo piransko znamenitost – hišo Benečanko ter zgodbo o zapleteni, véliki in verjetno nesrečni ljubezni, ki je prešla v legendo. Zares prijeten leposlovni sprehod po starodavnem primorskem mestu, ki ga pospremi spremna beseda Zorka Bajca – piranskega župnika ter prejemnika Steletovega priznanja za zgledno kontinuirano obnovo sakralnih spomenikov v Piranu. Avtorja sta na koncu knjige dodala še seznam muzejev ter ustanov za vse, ki si želijo o tem slovenskem biseru med mesti izvedeti še več. Branje, ki nam obudi lepe spomine na morje ...Odlomek iz knjige

Čas obrusi še tako oster kamen in ga v tisočletjih spremeni v mivko, ki drsi med prsti spomina. Le morje, sonce in veter ostajajo ves čas nespremenjeni v svojih menjavanjih in nihanjih. Čas je odnesel blišč in slavo Pirana, porušil njegovo varno obzidje, bogastvo solin in zgodbe njegovih prebivalcev, ki so se zatekali v srečno mesto z vseh vetrov.
Obrusil je sijaj njegovih palač in pristanišča, v katerem že dolgo ne pristajajo več veličastne galeje. Toda zgodbe njegovih prebivalcev so zapisane v vetru in spominu, odmevajo v vodnjakih, njihovi koraki so odtisnjeni v tlakovcih in starodavnih zidovih hiš. Piran morda nikoli več ne bo tako sijajno mesto, kot je bil nekoč, vendar njegovi zidovi in prebivalci še vedno ohranjajo stare zgodbe in ustvarjajo nove.
Str. 68-69Cobiss povezava
Piran: zgodbe in legende - Biblos


Glej tudi

link Založba Didakta


Ključne besede: PIRAN, MESTA, ZANIMIVOSTI, LEGENDE


Prispeval/-a: Špela Činkelj, Knjižnica Kočevje
Objavljeno: 26.1.2023 11:28:43
Zadnja sprememba: 24.7.2023 9:28:50
Število ogledov: 561