Dobre knjige
5253 knjig

Vpišite vsaj dve začetni črki naslova, žanra, predmetnih oznak, imena ali narodnosti avtorja.

Papirnata mesta E-knjiga
Karakteristike knjige
veselažalostna
zabavnaresna
prijetnastresna
predvidljivanepredvidljiva
domišljijskaprizemljena
čudovitaneokusna
nenasilnanasilna
optimističnačrnogleda
neerotičnaerotična
običajnaneobičajna
lahkotnazahtevna
kratkadolga
odpri
Oceni knjigo:
4,3
Št. ocen:4

Dominique Fortier

Papirnata mesta

Ljubljana, Cankarjeva založba, 2022

Št. strani: 191


Prevod: Saša Jerele


Žanr: biografski roman, lirski roman, življenjepis / biografija

Narodnost: kanadska književnost

Na meji med pesmijo in neizrekljivim.

Kanadska večkrat nagrajevana pisateljica Dominique Fortier je za svoje delo prejela številne nagrade, za pričujoč roman tudi Renaudotovo. V njem poleg nekaterim vmesnim postajam svojega življenja, ki se osredotočajo na vprašanje, kje oz. kaj je tisto, kar nam predstavlja dom in predvsem kako ga za-čutimo in se v njem po-čutimo, v prvi vrsti sledimo romansirani biografiji tenkočutne angleške pesnice Emily Dickinson, ki je najzgodnejša otroška leta in odraslost preživela na posestvu Homestead in se je počasi, a dosledno vse bolj umikala v osamo, v samoto in tišino, ki so ji edine omogočale, 'da se je spustila v osrčje stvari globoko v sebi', in jo edine (poleg njene sestre Lavinie) varovale pred raztelešenostjo zunanjega sveta, pregrobega za rahločutno opno pesničine intime, varujočo njena še subtilnejša občutja, razpeta na meji med svetom, pesmijo in neizrekljivim. Nadvse krhek, nadvse nežen, nadvse poetično izpisan roman, v katerem avtorica premišljuje tudi o naravi pesniškega (ali nasploh literarnega) ustvarjanja, poln tišine, poln lepote.Odlomek iz knjige

O Emily pripovedujejo, da je sprva vse redkeje zahajala v vas, nakar se je omejila na vrt, še pozneje ni več zapuščala hiše, nič več ni prihajala dol iz gornjega nadstropja, nazadnje pa se je udomila v svoji spalnici in je iz nje stopala samo, kadar je bilo res nujno. Ampak v resnici je že dolgo prebivala na še manjšem prostoru: koščku papirja, velikem za človeško dlan.

Tega doma ji nihče ne bi mogel vzeti.

Dovolj je, da na papir odloži nekaj stavkov, včasih par besedic, pa ji odleže, za trenutek je odrešena brezimne in brezciljne notranje nuje, ki jo požira. Nečemu je prizaneseno. Kaj natanko je ta strašna nesreča, iz katere poskuša rešiti peščico verzov, ali je to pozabam smrt, ognjeni pekel sveta, tega niti sama ne bi znala povedati.

(str. 107)

Cobiss povezava
Papirnata mesta - Biblos


Glej tudi

link RTV SLO


Ključne besede: PESNICE, PESNIŠTVO, USTVARJALNOST


Prispeval/-a: Renata Vidic, Valvasorjeva knjižnica Krško
Objavljeno: 20.12.2022 10:18:59
Zadnja sprememba: 4.2.2023 11:48:11
Število ogledov: 1256