Žanrkriminalni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaHlebce, 2015
Založba
Ključne besede Kazenske preiskave, Sodniki, Umori, Vdove
Število strani

144

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Mati ga izda

Kako se bere ena prvih slovenskih kriminalk? Napisal jo je Jakob Alešovec, rojen 1842. leta. O njem na splošno vemo malo, a tisti, ki se ukvarjajo s pisano besedo in začetki slovenskega jezika in literature, ga dobro poznajo. Bil je priljubljen pisatelj, zelo znan humorist, dramatik, urednik, novinar. O njem in njegovem življenju se lahko podučimo v drugem delu knjige, v spremni besedi Andreja Mraka.
Prvi del knjige pa je seveda napeta kriminalka. Vdovo Reberjevo, bogato oderuhinjo, nekega dne najdejo mrtvo. Prav tako njeno hišno. Preiskovalni sodnik se muči z umorom, sledi ni nikjer nikakršnih, tudi uspeha pri preiskavi ne in zato mora za kazen v manjše mesto, kjer je tudi služba slabša. Šele čez leto dni se rešitev ponudi sama od sebe. Preiskovalni sodnik je ob pravem času na pravem mestu in vdova Reberjeva ga s svojim ravnanjem in dejanji pripelje k rešitvi umora.
Roman je po Alešovčevem delu Mati ga izda priredila Mateja Črv Sužnik, skupaj z Miho Sužnikom pa sta ga izdala v zahvalo in s spoštovanjem do poklicnega kolega. S posodobljenim besediščem je tako postal prava knjižna poslastica, na katero smo lahko ponosni.

Ozrl sem se in zagledal vse tri žandarje na trebuhu, tako da jih zlasti v mraku ni bilo mogoče videti. Zadovoljen sem bil s tem, vstopil sem se na svoje skrito mesto in jim naznanil, da naj na moj klic priskočijo in oba zgrabijo. Mrak se je medtem že gostil, že se je spuščal na okolico in z njim se je začela spuščati megla. Kot naročeno. Ko se posamezne reči le še na kakih dvajset korakov dajo razločiti, sem zagledal črno oblečeno, meni dobro znano žensko postavo, previdno bližajočo se kipu. Ko je prišla do njega, se je naslonila nanj in čakala.
(str. 56)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zločin.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi