Zlato

Žanrdružbeni roman
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2016
Založba
Prevod Miriam Drev
Ključne besede Bolezni, Prijateljstvo, Šport, Kolesarstvo, Športniki, Levkemija, Olimpijske igre
Število strani

447

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kaj smo pripravljeni storiti za uspeh in čemu smo se zanj pripravljeni odreči?

Jack, Kate in Zoe so vrhunski športniki. Pedala kolesa pritiskajo do skrajnih zmožnosti in posegajo po zlatu na najvišjih tekmovanjih. V zasebnem življenju je na začetku odnos med njimi dokaj zapleten. Jack kaže naklonjenost do Kate, vmeša se Zoe, ki ji ga prevzame. Vendar Kate kljub temu v tekmi za Jacka zmaga. Izmuzne pa se ji dvoje olimpijskih iger, na katerih namesto nje Zoe poseže po zlatu. Prve Kate izpusti zaradi rojstva Sophie, tik pred nastopom na drugih, pa deklica nevarno zboli za levkemijo. Za Kate in Jacka predstavlja spopadanje s hčerino boleznijo olimpijado starševstva. Porazdelita in prilagodita si urnike treningov in skrbi za bolno hčer. Kljub dogodkom v preteklosti Kate in Zoe postaneta najboljši prijateljici. Imata tudi skupnega trenerja Toma, ki jima je kot oče. Zaradi spremenjenih pravil, po katerih se lahko na olimpijado uvrsti le ena, ostajata tudi tekmici na velodromu. Pred njima je odločilna kvalifikacijska tekma za nastop na olimpijadi. Bo Zoe posegla po tretjem zlatu, ali bo uspelo Kate prvič poseči po njem? Zlato je zgodba o uspehu, zgodba o tem, kaj smo zanj pripravljeni storiti in čemu smo se zanj pripravljeni odreči.

Glej tudi:

“Na koncu ji ob tem, da je zamudila priložnost, ni bilo tako hudo, kot si je predstavljala. Z Jackom sta od nekdaj načrtovala, da bosta imela otroke, seveda takrat, ko bo njuna športna kariera končana. Če se je malce slepila, češ da gre za običajno smolo – denimo pozabljeno kontracepcijsko tabletko -, je stvar lažje sprejela. Rekla si je, da je s Sophie enako kot z vsakim tretjim otrokom: nenačrtovana je, a vseeno zaželena. Veselila se je Zoejinih uspehov, in ko je naslednji dan tudi Jack osvojil zlato medaljo, njena čustva poleg radosti niso vsebovala zapletenejših primesi. Ko jo je Jack zatem z vrhnje stopnice zmagovalnega odra vprašal, ali se hoče poročiti z njim, je, sama s Sophie v njihovi dnevni sobi pred malim televizorjem dva tisoč petsto kilometrov stran, vzkliknila: “JA!” Čez dvajset minut se je pred njihovo hišo prikazalo ducat fotografov in snemalna ekipa, ki ji je v neposrednem prenosu omogočila pogovor z Jackom.
“Ja,” je znova rekla, tokrat mirneje. “Ja, hočem.”
(str. 316 – 317)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zlato.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 48
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 9

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja