Zlata poroka ali Tržaški blues

Žanrdružbeni roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaTrst, 2010
Založba
Ključne besede Družina, Identiteta, Medosebni odnosi, Večkulturnost
Število strani

154

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

V resnici pa ste vsi poklicni Slovenci, vsak s svojo funkcijo.

Slovenska Tržačana Jolanda in Franc se pripravljata na praznovanje 50-letnice poroke. Skozi roman spoznavamo življenje članov njune razširjene družine, ki jih poleg običajne dinamike medosebnih odnosov zaznamujejo predvsem narodnostne in z njo kulturne razlike. Vsa nasprotja izbruhnejo na površje ravno na slavnostni večerji, ki se tako iz prijetnega družinskega dogodka spremeni v razkritje leta zamolčanih kontrastov. Izsek iz življenja Slovencev na Tržaškem, ki svojo narodno identiteto in stike z večinskim narodom doživljajo na različne načine.

»Dekle je prijetno, rad se druži z njo, drugačna je od deklet, ki so prihajala na koncerte in se obešala nanj. Ni ji povedal, da igra kitaro v glasbeni skupini, saj ni zahajala med Slovence. Zato je raje zamolčal. Kot je zamolčal svojo pripadnost slovenski manjšini, vedno ga je spravljala v slabo voljo ta tožeča ponižnost, pripadnost žrtvovanemu ljudstvu. Njegov odnos do slovenstva je bil zaznamovan z razdvojenostjo, v domačem okolju se je počutil Slovenca, govoril slovensko s primesjo tržaškega narečja, med Italijani pa je hotel biti Italijan, kar tudi je, hotel je biti polnopraven italijanski državljan.« (str. 67)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zlata poroka ali Tržaški blues.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 19
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi