Življenje v sivi coni: prizori iz življenja mladega zdravnika

4,2
(12)
Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2022
Založba
Ključne besede Covid-19, Epidemija, Spomini, Zdravstvo
Število strani

255

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Iskreno o poslanstvu zdravnika v času covida

Uspešnica, ki je podrla marsikateri prodajni in bralni rekord, je pristen zapis o življenju in delu zdravnika v kritičnih časih covida. Specializant infektologije, ki je evidentiral prvi primer covida-19 v Sloveniji, nam brez populističnih prijemov, s pravo mero domiselnega humorja in z veliko pripovedovalsko spretnostjo slika zakulisje bolniških hodnikov in ambulant na Infekcijski kliniki v Ljubljani v času epidemije. Obenem pa nam dovoli pogledati tudi v svoje družinsko življenje, od koder je črpal in črpa velik del energije in zagona za svoje poslanstvo. Knjiga prinaša tudi nekatere napotke, kako kakovostno živeti in preživeti v današnjih hitrih časih. Za nas (preveč) pridne oz. delavne Slovence bo nemara kar pravšnje priporočilo avtorja (ob izkušnji lastne izgorelosti in anksioznosti) o umetnosti lenarjenja, ki sprošča in poraja ustvarjalne ideje.
Delo, ki je prejelo nagrado za naj knjigo Slovenskega knjižnega sejma 2022, je vsekakor zgleden pisateljski in uredniški izdelek, ki bralca nagovarja k spoštovanju zdravniškega poklica in k večjemu razumevanju poslanstva ljudi v belih haljah, ki so v covidnih časih dali vse od sebe, da ohranijo vsako življenje pacientov, ne glede na njihov status. Dragocena je tudi avtorjeva opisana študijska izkušnja v Ameriki, kjer so delovni pogoji mnogo boljši kot pri nas, vendar tam bolnik dostikrat ni na prvem mestu …

“Tu sem, da pomagam. In to bom naredil brez izjeme, vedno znova po svojih najboljših močeh, dokler opravljam to službo. To mi daje moč, motivacijo, zagon in srečo v življenju. Lahko rečem, da mi v vsej turbulenci daje občutek notranjega miru.”
(Str. 152)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Življenje v sivi coni: prizori iz življenja mladega zdravnika.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 289
Komentarji: 0
Število ocen: 12
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 24