Zemljevid obžalovanj

Žanrdružbeni roman
Narodnostbelgijska književnost
Kraj in leto izidaDob, 2023
Založba
Prevod Jedrt Maležič
Ključne besede Družinski odnosi, Hčere, Ljubezenski partnerji, Matere, nenadna smrt, Skrivnost
Število strani

119

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Človek se težko najde, ker se išče tam, kjer bi se rad dobil

Nathalie Skowrenk je belgijska pisateljica. Rodila se je v Bruslju v začetku 70. let prejšnjega stoletja. Doštudirala je s področja književnosti in delala v založništvu ter modni industriji. Trenutno piše in poučuje pisanje. Leta 2011 je izdala svoj prvi roman. Je tudi dobitnica nagrade Evropske unije za književnost 2020. Prejela jo je za roman z naslovom Zemljevid obžalovanj v katerem na zelo čustven način predstavi odtenke ljubezni, zlasti meje in odločitve le-te. V vrtincu ljubezenskih odtenkov se je znašla tudi znana pariška založnica Véronique Verbruggen, ki v življenju ni znala ali pa ni hotela izbrati med dvema moškima. Po njeni »skrivnostni« smrti tako za njo ostajata mož Daniel, ki glasno oznanja svojo ljubezen do nje, ljubimec Titus, duša dvojčica, ki okleva med tišino in javnim filmskim portretom ženske ki jo čaka, da končno zapusti moža ter odraščajoča hči Mina. Vsak od njih žaluje po svoje, si poskuša razložiti njen nenadni odhod, vsi trije pa skušajo razumeti njen način življenja. Belgijski roman v francoščini ponuja zgodbo v kateri bralec lahko spoznava ljubezen do samega sebe in svojih bližnjih, hkrati pa pušča možnost vprašanja koliko v resnici poznamo svoje bližnje.

“Kaj sploh vemo o življenju ljudi, ki nas obdajajo? Kaj svojega nam sploh pokažejo? Kaj prikrivajo? Mina, njena enaindvajsetletna hči, ki je počasi puščala puberteto za seboj in se je pravkar vpisala na študij klavirja na glasbenem konservatoriju, se je izrazila previdno v slogu, ki ga je novinarka najverjetneje dodelala po svoje: “Moja mama je imela čisto svoj način dela, ljubezni, spoštovanja in kršenja pravil. Rada bi ostala zvesta temu, kar je bila.” Toda, kaj je Mina sploh vedela o svoji materi?”

str.: 7

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zemljevid obžalovanj.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 115
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 6
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 6

Morda vam bo všeč tudi