Poletje na jezeru Čiče

Žanrmladinski roman
Narodnosthrvaška književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2023
Založba
Prevod Damijan Šinigoj
Ključne besede Bratje in sestre, Družinski odnosi, Krivda, Medosebni odnosi, Odraščanje, Počitnice, smrt otroka, Žalovanje
Število strani

185

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Vsak nosi svojo žalost, pa tudi srečo, s seboj.

Hrvaška pisateljica nam skozi oči glavne junakinje Lucije, sedaj stare osemnajst let, prikaže dogajanje med poletjem, ko je bila stara štirinajst let.
Po koncu šolskega leta Lucija z bratom Jankom in babico Višnjo dneve preživlja v Mali Gorici pri Zagrebu. Blizu njihove nove hiše je gramoznica, kjer je tudi jezero Čiče. Lucija nestrpno pričakuje klic očeta, ki dela v Nemčiji, da se mu bo končno lahko pridružila, mama pa opravlja sezonsko delo sobarice v hotelu na morju. Babica, ki skrbi za vnuka, pa je posebna in zahtevna ženska, hkrati pa ji skrbi povzroča še dementna mati, ki živi v domu upokojencev.
Lucija čas preživlja v branju nemških knjig in druženju s prijateljico Petro, občasno pa se posveti tudi svojemu enajstletnemu bratu, ki je velik ljubitelj bagrov in drugih strojev. Lucija ima občutek, da so vsi pozabili nanjo, vsi uživajo v počitnicah, le ona ne ve, kdaj se bo lahko odpravila v Műnchen. Na srečo pa lahko vroče dneve preživlja ob jezeru Čiče, kjer spozna nove prijatelje in tudi prvo simpatijo.
Ves čas pa nam Lucija namiguje, da se bo nekaj zgodilo, kar bo spremenilo ali pa celo povsem spreobrnilo njeno življenje. Na koncu romana se izjasni kaj se zgodi in kaj je razlog njene žalosti, žalovanja in krivde.

Glej tudi:

Občutek, da so vsi pozabili name, se je drstil v meni kot nemirna jegulja, zvijal kot mokra vrv na dnu droba, ki ga je preplavil val bede in nemoči. Bilo je poletje, čas za zabavo, jaz pa sem gledala v temo, črno kot moje misli. Vsem, prav vsem je bolje kot meni, sem si mislila, prežeta z malodušnostjo tistih, ki verjamejo, da se vsi razen njih nekje zabavajo in puščajo svoj podpis v mapi nepozabnih poletnih doživetij. (str. 34)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Poletje na jezeru Čiče.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 96
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi