Zapisi o živčnem planetu : kako preživeti v svetu, ki od nas zahteva preveč

Žanrpriročnik
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Prevod Nataša Müller
Ključne besede Stres, Tesnoba, Osebnostni razvoj, Duševno zdravje, Življenjski stil
Število strani

247

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

»Jin proti podivjanemu jangu 21. stoletja«

Hitenje brez prestanka, pomanjkanje spanja, prenasičenost informacij in novic, nenehno primerjanje z drugimi, zasvojenost družbenih omrežij, napadi panike in tesnobnost so samo nekatere težave, ki pestijo današnjega človeka. Angleški pisatelj Matt Haig, avtor knjig Zakaj je vredno živeti, Človeška bitja, Polnočna knjižnica, za katero je bil nagrajen, v delu Zapisi o živčnem planetu v iskrenih, a hudomušnih zapisih premleva o tegobah današnjega sveta. V knjigi nas opomni na znano dejstvo, da so naša življenja prehitra in da se velikokrat osredotočamo na napačne stvari. Marsikdo deluje iz strahu. V delu tako najdemo preproste kratke zapise, v katerih avtor analizira izgubljenega slehernika na podlagi svojih izkušenj in dognanj. Avtor se je namreč v preteklosti boril z depresijo in napadi tesnobe, zato nam v knjigi na jasen način pokaže, kaj je v življenju ključno in izpostavi pomembnost zavedanja ter uživanja v vsakem trenutku naše eksistence. (Ali se, ko bereš to besedilo, zavedaš tega trenutka?)

Naš naravni jaz se desettisoče let ni spremenil, in to si moramo zapomniti, ko ustvarjamo nove aplikacije, pametne telefone, družbena omrežja in jedrska orožja. Spomniti se moramo pesmi o tem, kako biti človek. Misliti na zrak, ko se nam zdi, da tičimo pod vodo. Da najdemo mir v dobi prenasičenega trženja, senzacionalnih novic, milijonskih dnevnih pretresov na spletu. Se ne bati strahu. Biti sijajni, pristni, lepi, krhki, z napakami, nepopolni, živalski, starajoči se, čudoviti mi, ujeti v času in prostoru, svobodni, ker se znamo ustaviti in najti nekaj – pesem, sončni žarek, pogovor, dober grafit – in občutiti neverjetni čudež življenja. (str. 227)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zapisi o živčnem planetu : kako preživeti v svetu, ki od nas zahteva preveč.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 38
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Dela avtorja