Zadnje dekle : moja zgodba o ujetništvu in boju proti islamski državi

Žanravtobiografski roman
NarodnostDruge književnosti
Kraj in leto izidaTržič, 2018
Založba
Prevod Suzana Pečnik
Ključne besede Mučenje, Posilstvo, Suženjstvo, Islamska država
Število strani

319

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Življenje spolne sužnje v IS režimu

V začetku avgusta leta 2014 se je za Nadio Murad za vselej spremenilo življenje. V njeno vas Kočo so vkorakali pripadniki Islamske države. Odpeljali so vse mlade fante, da bi jih izurili za vojake svojega režima, dekleta prodali kot spolne sužnje, vse ostale pa pobili. Za Nadio se je pričelo trimesečno mučeništvo kot spolna sužnja, kjer so jo mučili, poniževali in vsakodnevno posiljevali. Nasilja ni bilo konec in tako želeni beg v svobodo skoraj nepredstavljiv. Toda nekega dne se ji je uspelo rešiti in s pomočjo dobrih ljudi je pobegnila iz svoje dežele v varno Nemčijo. V spominih brez olepševanja opisuje svoje ujetništvo in življenje kot spolna sužnja, danes pa se v okviru Združenih narodov kot posebna odposlanka zavzema za odpravo Islamske države, režima in kazen za vse odgovorne le-tega. Za svoja prizadevanja je prejela nagrado Vaclava Havla za človekove pravice (2016) in leta 2018 Nobelovo nagrado za mir. Knjiga, polna bolečih spominov, čustev, trpljenja in upanja.

Glej tudi:

Na neki točki je bilo posilstvo in nič drugega. To postane tvoj običajni dan. Ne veš, kdo bo naslednji odprl vrata in te napadel, veš le, da se bo to zgodilo in da bo jutri morda huje. Nehaš misliti na pobeg ali na to, da boš še kdaj videl družino. Tvoje preteklo življenje postane oddaljen spomin kot sanje. Lastno telo ti ne pripada več in nobene energije nimaš, da bi se pogovarjal, boril ali razmišljal o svetu zunaj. Obstajata le posilstvo in otopelost, ki spremlja sprijaznjenost, da je to zdaj tvoje življenje. (str. 196)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Zadnje dekle : moja zgodba o ujetništvu in boju proti islamski državi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 43
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7