Kot da me ni

Žanrdružbenokritični roman, vojni roman
Narodnosthrvaška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2002
Založba
Prevod Sonja Polanc
Ključne besede Koncentracijska taborišča, Nasilje, Posilstvo, Vojna, Ženske
Število strani

204

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Telo ženske tako ali tako nikoli povsem njeno, pripada drugim – moškim, otrokom, družini - med vojno – vojakom.

S. je mlada samska učiteljica v vasi B. nekje v Bosni. Maja 1992 pripeljejo v vas trije avtobusi. Peščico moških, ki so še ostali, postrelijo. Ženske in otroke, med njimi je tudi S., pa odpeljejo v taborišče. Vrh že tako grozljivega dogajanja v taborišču predstavlja »ženska soba«, kamor nasilni in pijani vojaki odvlečejo izbrana dekleta, nad katerimi se ponoči izživljajo. Marsikatera od njih se ne vrne več v sobo. Ženske so zaradi posilstev in različnega nasilja popolnoma razvrednotene, posledično pa so več ali manj tudi noseče. To pa predstavlja ne samo oskrunjenost njih samih, temveč sramoto oziroma izdajo, in njihove družine, predvsem možje, jim tega ne bodo nikoli odpustili. Tudi S. izve za svojo nosečnost, vendar prepozno, da bi lahko splavila. Takoj po porodu ga namerava oddati v posvojitev, saj otroka čuti kot breme, ki ga nosi v svojem trebuhu in ji predstavlja vez z vsem ponižanjem, ki ga je pretrpela v taborišču. Roman predstavlja presunljivo in žalostno pripoved o različnih ženskah in njihovih usodah, ki se dogajajo v vseh vojnah.

»Stražarji delijo hrano iz plastičnih kangel: rezini kruha in kos poceni salame. Salama se ji upira, svoj delež da dečku poleg sebe. Mama mu reče: »S sestro si razdeli.« A prepozno, salama že izginja v njegovem želodcu. S. zbega dečkova sebičnost. Njegovo ravnanje ji je tuje le zato, ker se sama še ni naučila tistega, kar on nagonsko že ve. Fantič kakih sedmih let je že usvojil prvo pravilo preživetja v taborišču: sebičnost.«
(str. 41)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Kot da me ni.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 74
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 13
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 12

Morda vam bo všeč tudi