Žabon

Žanrpesem
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 1979
Založba
Ključne besede Moški in ženske, Erotika
Število strani

89

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

2-3 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"...in stopil si vame / da preženem noč / Ležal si v meni / da dočakam jutro ..." (str. 5)

Igralka, pesnica in pisateljica Berta Bojetu se je rodila 1946 v Mariboru. Po učiteljišču v Ljubljani je študirala najprej slavistiko na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, potem pa igralstvo na gledališki akademiji (AGRFT). Petnajst let je nato igrala v lutkovnem gledališču in bila ena izmed ustanoviteljic Koreodrame. Poleg Žabona je izdala še zbirko Besede iz hiše Karlstein in dva romana: 1990 Filio ni doma in 1995 Ptičja hiša, za katerega je dobila kot prva predstavnica žensk nagrado Kresnik 1996. Redno je objavljala v vseh slovenskih in takrat še jugoslovanskih revijah ter v tujini. Bila je članica Društva slovenskih pisateljev, Združenja dramskih umetnikov in PEN-a. Umrla je leta 1997.
Tako v pesniških zbirkah kot v romanih je njena pesniška govorica simbolna in vezana na erotiko, ljubezen, jezik pa izdelan do potankosti. Spolnost prikazuje kot absolutno kategorijo človeškega bivanja, kot njegov kozmični življenjski prostor. “Upornica, popotnica sem, ki ima le eno pot – k sami sebi,” je znala reči. Pa še: “Mar nimam v sebi generacij, ki mi pripovedujejo same o sebi?” Motivika zajema ptice, hišo, spolnost, nasilje, oblast, izgnanstvo, ostre robove. “Silovita. Lepotica,” je kasneje povedal v intervjuju njen sin v spominih nanjo.

– Danes bi te zajahala / kup mokre rdeče zemlje / in kamenje v tebi / bi počasi / zašlo vame / za mir (str. 17)

– Bilo je kakor črno polje tulipanov / kakor rumeno oko z božjo senco zapeto / tvoje lice / ko si poljubljal mojo nogo / v blatu pogreznjeno (str. 19)

– Čaščen si / med boki / Pijana plešem (str. 21)

– V svetišču rjuh je samota popolna / Jutro je dobro rokam / razžari jih noč / in odpiram ti hrbet / da te poljubljam na kri / Ti poješ samoto / Jutro je dobro ustom / in ti dajem / Poslušaš kako tolčejo v meni / očetje moje krvi / Ti poješ samoto (str. 27)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Žabon.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 8
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja