Filio ni doma

Žanrantiutopični roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2004
Založba
Ključne besede Posilstvo, Ujetniki, Odtujenost, Totalitarizem, Totalitarni režimi, Skupnost, Manipulacija, Distopija, Alegorija
Število strani

218

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kamnito brezdušen svet

Izvrstno distopijsko delo o totalitarnem družbenem režimu postavljenem v neznan kraj (neindetificiran otok) in čas. V družbi norosti, bestialnosti in vseh vrst okrutnosti, ki tkejo zgodbo, nehote, ali pa celo zavedajoč se, dobimo občutek, da se zgodba odvija tukaj in zdaj. Enostavno hočemo ji verjeti.
Zgodba je sestavljena iz treh poglavij, katerih vsako je namenjeno eni od glavnih oseb, in sicer Heleni Brass, njeni vnukinji Filio in Uriju. Dogajanje tako spremljamo hkrati iz ene, dveh in nemalokrat celo treh različnih perspektiv. V osnovi gre za vase zaprto otoško skupnost s strogim družbenim sistemom, v katerem si oblast skuša zagotoviti in obdržati kar največjo mogočo stopnjo odtujenosti med ljudmi. Seveda je spolnost najprikladnejše sredstvo manipulacije, kjer kakor nalašč prav pridejo izkrivljene, sprevržene, pri De Sadu ubesedene podobe.
Ker skupnost živi na otoku, je že geografsko izolirana, s svojim sistemom delovanja pa se spremeni v fizični zapor. Spominja na nedolgo tega vseprisotna socialistična taborišča, geta, da o dosežkih nacionalsocializma, fašizma in časih holokavsta sploh ne govorimo.
Nemoč, ki je naravna posledica zaprtega in strogo nadzorovanega in urejenega sistema, pa ne more večno prevladovati. Iz nemoči se rodi upor, ki preide v dejanja. Nosilki tega uporniškega trenda sta ženski heroini Filio in Helena, ki hlepita po svobodi in si zato upata in drzneta več, ne le upata na več.
Kdo je oblast na otoku vzpostavil in zakaj nam zgodba ne razkrije, saj to za samo strukturo in razplet ni pomembno. Izvemo le, da vse skupaj vodi nekdo s celine, kar skupnosti, ali pa le nekaterim med njimi, daje upanje na možnost, čeprav radikalno in tvegano, rešitve. Gre za pobeg z otoka, ki pa ni dokončna rešitev, kar se tudi razvije v Bojetujevi naslednji knjigi Ptičja hiša.
Šokantna in erotično napeta zgodba in fizično preprosta knjiga.

Stala sem ob steni rova in trepetala. Sram me je bilo, da sem si ga tako želela videti. Nisem mogla skriti vznemirjenja.
Sklonila sem glavo in zardela. Bila sem vzgojena za poslušnost in skromnost v odnosu do moškega. Nikoli ne bi pomislila, da si lahko tako brezpogojno želim in zahtevam ponovno srečanje. Posilstvo spremeni in določi žensko v prezrto in zavrženo. Jaz sem se valjala v slasti in pričakovanju. Prezirala sem samo sebe. Vse se je obrnilo proti meni, dokler nisem razumela, da sem se zaljubila. (Str.:56)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Filio ni doma.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 35
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja