Boulder

Žanrdružbenokritični roman, psihološki roman
Narodnostkatalonska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Veronika Rot
Ključne besede Samota, Erotika, Materinstvo, Nosečnost, čile, reykjavik, neodvisnost, umetna oploditev, istospolna družina
Število strani

91

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Odrekam se zapiranju življenja v ječo zgodb.

Boulder je druga knjiga v triptihu: Permafrost, Boulder, Mamut. Vsaka od njih je samostojna pripoved, povezujejo pa jih silovita upodobitev samosvojih žensk, ki iščejo svoj prostor v nelagodje zbujajočem hrupu sodobnega sveta. V slovenščino je preveden tudi roman Permafrost. V geologiji je boulder ali balvan kamniti masiv, ki ga je neka naravna sila premaknila z njegove prvotne lokacije in ga osamljenega postavila drugam, kot naslov te knjige, pa je to vzdevek, ki ga partnerki nadene geologinja Samsa, saj jo ta s svojim izrazitim individualizmom in izoliranostjo spominja na takšno osamelo gmoto izpostavljeno eroziji vetra in valov. Kot prvoosebna pripovedovalka Boulder začne s spominjanjem na svoja potovanja ob čilenski obali s tovorno ladjo, na kateri dela kot kuharica, njeno stremljenje je bivanje v prvinskem niču, neodvisnost, svoboda. Strastna erotična srečanja s Samso v enem od pristanišč pa vendarle prerasejo v desetletno skupno življenje v Reykjaviku. Boulder se ukoreninjenosti še vedno upira, vendar jo ljubeči odnos, ki prehaja različne faze povezovanja in razhajanj, preoblikuje. Ko Samsa začuti klic po materinstvu, jo Boulder podpre, čeprav sama želje po otroku ne čuti. Spremlja jo na posege na kliniki za oploditev z biomedicinsko pomočjo, pozneje pa lahko le opazuje, kako se njena dolgoletna partnerka spremeni najprej v muhasto nosečnico, po porodu pa v predano mamo, ki ji otrok postane središče življenja. Čeprav tudi sama tke nežne vezi z dojenčico, ne najde več pravega mesta v družini z dvema mamama, od katerih pa je ena to veliko bolj kot druga. Avtorica Eva Baltasar, katalonska pesnica in pisateljica, s senzibilnim metaforičnim jezikom raziskuje kompleksno krajino duševnosti. Delo je bilo leta 2023 nominirano za mednarodno nagrado Booker.

Glej tudi:

»Življenje se je zasukalo in počasi drsi navzdol. Nekaj neotipljivega me tišči od trenutka, ko se zbudim. Podajam se v dneve kot raziskovalec na znano območje, brezvoljno in neprevidno. Ne zanimajo me. Tinna vztrajno raste, kot bi se s tem osvobajala. Dviguje se, se izteza, zdi se, kot bi se po malem odpirala in bi iz nje prihajal žarek svetlobe, zmožen pregnati grdoto s sveta. Hiša je njeno preizkusno polje. Samsa jo hrani. Jaz sem ptiček, ki jo obiskuje in poje, ker mu pogled nanjo vzbuja veselje. Nisem vedela, da je otrok lahko tako mogočna čer. Vse okoli mene je videti mirno, toda nikjer ni prostega prehoda. Drži me neka živa sila, ki postaja vse močnejša, preprečuje mi odhod, grozi, da mi bo odrezala telo, ki želi pobegniti, od glave, prisiljene na ostajanje.« (str. 67)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Boulder.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 33
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja