Vohunka

Žanrbiografski roman
Narodnostbrazilska književnost
Kraj in leto izidaTržič, 2016
Založba
Ključne besede Erotika, Vohunstvo, Svetovna vojna 1914-1918
Število strani

188

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Eksotična plesalka, ljubimka, vohunka, najbolj zaželena ženska svojega časa – kdo je v resnici bila Mata Hari?

15. oktobra 1917 je eksekucijski vod francoskih vojakov v okolici Pariza izvršil smrtno obsodbo nad vohunko Mato Hari.
Avtor je v prvem delu življenjsko zgodbo zaupal kar sami Mata Hari, ki v prvi osebi opisuje svoje življenje, svoje sanje in delo skozi spomine, ki jih piše v ječi medtem ko čaka na obsodbo. Rojena nizozemka Margarethe Zelle je v šoli doživela spolno nadlegovanje samega ravnatelja. Od takrat je bil njen cilj samo ta, da si najde ustreznega moža in se poroči. Zasledila je oglas, da častnik nizozemske vojske trenutno na služenju v Indoneziji išče mlado dekle za poroko. Priložnost je zgrabila z obema rokama in postala gospa MacLeod. Vendar to ni bilo to, zato je čez par let zapustila moža in otroka in z umetniškim imenom Mata Hari šla svojim sanjam naproti. Vedno se je želela izražati s plesom, postala je eksotična (in erotična) plesalka, lomilka moških src in seveda od njihovih žena najbolj osovražena ženska. Znala se je sukati v najvišjih političnih in diplomatskih krogih, navezovala je različna intimna poznanstva na obeh straneh takratnega političnega sveta, ki je drvel v veliko vojno. A ni se izteklo tako, kot je pričakovala.
V drugem delu pa spoznamo zgodbo obtoženke skozi zapise odvetnika, ki jo je skušal branit, pa je samosvoja Mata Hari s svojo kljubovalnostjo in naivnostjo vse skupaj vedno obrnila sebi v škodo.

“Vsi vemo, da ne bom umrla zaradi trapaste obtožbe, da sem vohunka, temveč ker sem se odločila, da bom postala tisto, o čemer sem od nekdaj sanjala, cena za sanje pa je vedno visoka… Nobenega konkretnega dokaza nimajo proti meni, samo tisto, s čimer sem se sama hvalila, da bi poglobila svoj sloves, ko sem se odločila pustiti ples, čeprav sem bila odlična plesalka.” (str.80)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vohunka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 29
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 11

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja