Yarden : pripoved

Žanrrealistični roman, avtobiografski roman, družbenokritični roman, eksistencialistični roman
Narodnostšvedska književnost
Kraj in leto izidaNovo mesto, 2016
Založba
Prevod Danni Stražar
Ključne besede Kapitalizem, Realizem, Izkoriščanje, Droge, Tujci, Brezposelnost, Lakota, Delovna sila, Pravice, Pristanišča
Število strani

128

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pekel smo tudi mi sami.

To je avtobiografska pripoved Šveda, ki se je znašel med brezposelnimi. Že kot otrok je živel v bolni, neurejeni družini. Mati je bila samohranilka s petimi otroki, največkrat so bili lačni, sposojali so si in ponavadi ne vrnili, selili so se tudi sedemkrat letno … Pisatelj sam pravi, da je revščina draga, revščina stane! Ostale so posledice, čeprav naj na Švedskem tega ne bi bilo. Pridružijo se rade še bolezen, droge in alkohol. Po sili razmer se je znašel med pristaniškimi delavci, ki jih sodobni kapitalistični lakaji najemajo za najslabša, najmanj plačana in najtežja dela. Med njimi sejejo nezaupanje in negotovost, kar je bistvo strahu, krutega orodja za neusmiljeno izkoriščanje. Avtor ne olepšuje, ne obsoja, realistično prikaže življenje delavskega razreda z dna socialne lestvice v eni najrazvitejših evropskih držav. Presunljivo, a ne novo!

Zelo mogoče je, da za to pripoved obstaja preprost in logičen prolog; če je tako, je zelo mogoče, da ga sam ne znam najti, saj stojim v njenem absolutnem središču. Tako je včasih; nenadoma se znajdeš v situacijah, ki so absurdne, in čez čas se navadiš na brezupno, nemogoče. Človek si in poskušaš preživeti. Uporabljaš abecedo. Želiš si stran ali domov. V resnici sploh ni pomembno. Razletiš se sam od sebe, zaradi svojih odločitev in pomanjkljivosti. Na poti si, a veš, da ne greš nikamor. (str. 7)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Yarden : pripoved.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi