Vsakdanja spominjanja : zgodbe 1993-2007

Žanrkratka zgodba, novela
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaCelje, 2008
Založba
Število strani

246

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

V knjigi so zbrane kratke zgodbe vsestranskega umetnika, predvsem pa literarnega ustvarjalca, scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja. Prav gotovo je v njih tudi nekaj avtobiografske vsebine. Avtor, se kot režiser odlično spozna na psiho posameznika, zato so vse zgodbe napisane v dobrem dramaturškem loku, kot je v uvodu zapisal Ciril Zlobec. In iz tega razloga so tudi tekoče in hitro berljive, bralcu pa omogočajo, da se hitro vživi v psihologijo posameznih likov, ki jih najpogosteje prestavljajo liki malih ljudi iz našega vsakdana.

Na pogreb nisem mogel. Bil sem predaleč. Tistega deževnega jutra sem v hotelski sobi v daljnem New Yorku odložil slušalko, se zazrl skoz okno, v sivo zaveso velemestnega dežja in pomislil na dve življenjski zgodbi pravkar umrlega moža … Na zgodbo mladega učitelja, ki so mu zato, ker je otroke učil Buči, buči, morje, tujci prebodli jezik … In zgodbo zrelega moža, ki na golem kamnitem otoku, ne da bi vedel zakaj in čemu, lomi belo kamenje; s kratkimi lesenimi krepelci pa ga priganjajo pazniki in to v njegovem , materinem jeziku … Dve zgodbi … Ena povedana nič kolikokrat in s ponosom … In druga, s sramoto zamolčana …

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vsakdanja spominjanja : zgodbe 1993-2007.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 4
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Dela avtorja