Vinjete straholjubca

Žanrrisoroman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2019
Založba
Ključne besede Fantastična bitja, Nonsens, risoroman, groteska, Fantastični svetovi
Število strani

115

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Zemljevid sanjskih podob

Vinjete straholjubca dramaturginje Eve Mahkovic (1986-) in ilustratorke Eve Milnar (1985-) so nenavadna knjiga. Po obliki spominjajo tako na risoroman, kot na pesniško zbirko. Še najbolj objektivni bi bili, če bi jih označili za zbirko kratkih zapisov, ki tako kot pri Mahkovicinem prvencu izvirajo iz družbenih omrežjih. A določanje oblike ni tolikšen problem, kot je določanje vsebine. Tu bi bili spet najbolj objektivni, če bi pisateljičine zapise označili za groteskno nonsens literaturo, poseljeno z jazbečarji, netopirji, čuki in hermelini. Pokrajina, ki jo zapisi opisujejo, je zmes različnih lokacij, pri orientaciji ne bo v pomoč niti knjigi priložen zemljevid. Kolažne ilustracije so trk srednjeveških in sodobnih podob – disonanca je tako geografska kot časovna. Striktno objektivna duša bi se zmrdnila nad očitnimi nesmisli v knjigi. Če pa vanjo pogledamo s pravega zornega kota, nas lahko Vinjete straholjubca popeljejo na odisejo sanjskih podob in pridruženih prostih asociacij. Glede na to, da so na 35. Slovenskem knjižnem sejmu to zbirko zapisov izglasovali za knjigo leta, je bilo takih popotnikov kar veliko.

“živela je velika materinska uharica, ki si je izmislila jajce iz čistega zlata in se z njim postavljala v galeriji z neobaročno plastiko, živel pa je tudi mali vezir v kari, ki si je izmislil naočnike. ko je prišla peta nadloga, sta velika materinska uharica in mali vezir v kari z razstavo do smrti prestrašila ježevca, da je dobil supraventrikularno tahikardijo, bitja, ki niso jaz, pa so vsem trem nazdravila s kozarci iz kožne opne netopirjev. nihče ni bil pozoren na zvoke čudnega davljenja, ki bi jih medtem oddajal neki neznani tvorec, če ga sveta sulpicija pontrjagin ne bi utišala z beretto. da bi bilo lepše, je materinska uharica pred vrata galerije raztresla vedro geranij. naslednji dan jih je bilo več.

vinjete straholjubca CXLV ali nacizem v času narcizma, str. 48″

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Vinjete straholjubca.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja