Učbenik življenja

Žanrpriročnik
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2002
Založba
Prevod Franc Bricelj
Ključne besede Duhovnost, Nauk, Osebnostna rast, Vera, Volja, Zdravje, Življenje
Število strani

112

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

3-4 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

“Danes vedno jasneje spoznavamo, da je povsod duh edini vladar. Z njimi nenehno določamo vso svojo usodo. Zato moramo pač najprej spoznati zakone, po katerih deluje.” Učbenik življenja je knjiga, ki se jo študira, ne samo bere. Z njo nas Martin Kojc seznani z duhovnimi zakoni. Prvič je bila objavljena in prevedena iz nemščine že leta 1935, vtis je naredila tudi na nekdanjega predsednika republike dr. Janeza Drnovška. Knjiga je aktualna tudi v današnjih časih. Kojc nas uči, da je naša realnost le zrcalo naših prepričanj o življenju. Prasila ali Bog, kot jo imenujejo religije, je sila človekovega življenja. Kaj je volja prasile, nam povedo naše želje, ki se bodo izpolnile le, če smo v to prepričani in pustimo prihodnosti prosto pot. Avtor predlaga, naj njegovo delo preberemo večkrat, saj nam bo v pomoč v različnih življenjskih situacijah – pravi, da moramo njegove besede razumeti, dojeti in duševno predelati. Učbenik je razdeljen na deset lekcij, za katere Kojc svetuje, naj vsako študiramo vsak dan vsaj en teden.

“S prispodobo lahko rečemo: prasila, ki vse ustvarja, si je napravila določen načrt, po katerem zdaj nepretrgoma in večno ustvarja. Ker spada človek k temu mogočnemu načrtu njene ustvarjalnosti, je tudi njegovo življenje vnaprej določeno. Vse, kar se bo človeku, bodisi danes, jutri ali kdajkoli zgodilo, je bilo določeno že v prazačetku.” (str. 62)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Učbenik življenja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 47
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2