Odrešilna pot : z bremenom tragične izgube na Caminu

Žanrpotopis, spomini
Narodnostirska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2018
Založba
Ključne besede Samomorilnost, Hoja, Krščanstvo, Žalovanje, Duhovnost, Pohodništvo, Samospoznavanje
Število strani

231

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Kako iz otopelosti zopet vstati in se vrniti v življenje?

Za irskega jezuita Brendana McManusa predstavlja Camino odrešilno pot iz globokega žalovanja za bratom Donalom, ki je naredil pred leti samomor. Kot duhovnik, učitelj vere, se je čutil praznega, otopelega. Na vprašanje zakaj ni dobil odgovora, zato se je odločil, da prehodi Pot. Na 800 kilometrov dolgi poti je iskal samoto, mir s samim seboj. Camino ga je skoraj že izpljunil, saj so ga pestile številne poškodbe, zaradi katerih je moral vsakodnevno pešačenje večkrat prekiniti in se kakšen kilometer tudi prepeljati do zdravniške pomoči. Na poti se je večkrat spomnil Ignacija Lojolskega, ustanovitelja Jezuitov in njegovega romanja po svetu. Bratje Jezuiti, ki imajo razširjeno mrežo samostanov tudi po Španiji, so mu nudili prostore za okrevanje. Brendan McManus je prehodil Camino del norte in Camino primitivo in na koncu sveta, v Finisterri, dokončno odložil strašno breme tragične izgube.

Glej tudi:

“Pri hoji po Caminu je nekaj, kar te močno sili, spravlja te skoraj v zasvojenost. Težko je na poti, fizično in psihično, in luksuza je malo, vendar pa si bogato poplačan. plačilo je težko opredeljivo zavedanje “obstajanja v danem trenutku”, ki ga prinaša hoja, in popuščanje drugih skrbi, ki kmalu povsem izginejo. Doživljaš resničen stik: z drugimi, s samim seboj, s svetom. V življenju na Caminu je nekaj resničnega in otipljivega, kar je tako blizu in osebno kakor dihanje, hkrati pa transcendentno in sveto. Spomini na čisto preproste stvari, recimo, kako sem si zavezal čevlje, si zavihtel nahrbtnik na rame in globoko vdihnil, ko sem se znašel pred iberskim neznanim, so bili skrajno vznemirljivi.”
(str. 52)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Odrešilna pot : z bremenom tragične izgube na Caminu.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 31
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3