Trgovinica za samomore

Žanrdružbeni roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Nadja Dobnik
Ključne besede Trgovina, Samomori, Samopodoba
Število strani

156

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

V tej knjigi z nenavadnim naslovom, najdeš same nepričakovane stvari.
Podjetna mama Lukrecija in oče Mišima, hčerka Marilyn in sin Vincent, predstavljajo običajno štiričlansko družino, nekje v prihodnosti, po nekem dogodku, ki je za vedno spremenil svet, ki živijo svoje življenje z družinskim poslom: trgovinico za samomore. Tukaj se dobi vse, kar si lahko zamisliš, da končaš svoje življenje. Ponujajo vedno nove in nove ideje, pač v skladu s trgovsko prakso, da prodajo čim več svojih izdelkov. Posel cveti.

Potem pa v to temno družino, ki se ukvarja s tako temnim poslom, posije žarek svetlobe: rodi se Alan. Ta otrok je bil že od rojstva popolnoma drugačen: nasmejan, prijazen, kot sončni žarek, ki je osvetlil vse v svoji bližini. Za starša in njun družinski posel pa je predstavljal nenehni stres, če ne celo grožnjo, saj je Alan večkrat kakšnega potencialnega kupca izdelkov za samomore, odvrnil od nameravanega dejanja.
Alan je, kljub uporu, počasi spremenil vsakega izmed družinskih članov. Vplival je tudi na družinski posel, da so namesto obupa in smrti, začeli prodajati optimizem in upanje.

Knjiga, ki jo lahko prebiraš vedno znova in znova.
Delo je prevedlo več prevajalk v okviru razpisa prevajalske delavnice Javnega sklada za kulturne dejavnosti za leto 2011.
Po knjigi je bil posnet tudi animirani film.

S podesta, kjer se prime za ograjo, pogleda dol.
In kaj vidi!
Ne more verjeti svojim očem. Trgovinica, lepa trgovinica njegovih staršev, starih staršev in tako naprej, ki je bila gola kot mrtvašnica v bolnišnici, čista in urejena, v kaj se je spremenila!
Na dolgem transparentu, razprostrtem nad policami med dvema stenama, je napisan ukaz: “Ubijte se s starostjo!” Mišima prepozna Alanovo pisavo.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Trgovinica za samomore.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 47
Komentarji: 0
Število ocen: 5
Želi prebrati: 9
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 5

Morda vam bo všeč tudi