Teči ali umreti

Žanravtobiografski roman, pustolovski roman
Narodnostkatalonska književnost
Kraj in leto izidaCelje, 2012
Založba
Ključne besede Športniki, Tek
Število strani

229

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ni najmočnejši tisti, ki pride prvi, temveč tisti, ki najbolj uživa pri tem, kar počne

Odteči ravninski polmaraton predstavlja večini povprečno športno aktivnim zemljanov dokaj težko preizkušnjo. Podvojena dolžina, imenovana maraton, pa marsikomu meji že na znanstveno fantastiko. Kaj torej reči ob prebrani knjigi Teči ali umreti avtorja Kiliana Jornet Burgade, kateremu ob vseh njegovih pretečenih poti predstavljata omenjeni dolžini zgolj ogrevanje? Ne samo, da večkrat na leto v enem mahu preteče dolžine štirih ali celo več maratonov, ampak tem kilometrom doda še nekaj tisoč višinskih metrov, ki so zaradi specifičnih in včasih kar ekstremnih razmer še toliko težji. Na najelitnejših tekmah svetovnega ranga zmeraj posega po stopničkah in s samosvojimi drznimi projekti premika meje. Ekstremni športnik, ki se je tako rekoč rodil v Pirenejskih gorah in se že kot otrok pričel ukvarjat s smučanjem, pohodništvom in tekom, je najprej začel tekmovati kot turni smučar. Gorsko tekaškim tekmam se je začel posvečati kasneje, ko je za vzdrževanje svoje smučarske forme tudi tekal in tako spoznal, da mu je tovrstna športna disciplina celo bolj pisana na kožo. Posebno pozornost javnosti in sponzorjev pa je dobil s svojimi samostojnimi, svojevrstnimi, avanturističnimi in drznimi tekaškimi projekti. Po seriji izvrstnih dosežkov se je odločil, da del tega kar doživlja med ekstremnimi podvigi tudi zapiše in nam skozi avtobiografijo razkrije, kaj vse se med nečloveškimi napori dogaja z njegovim umom in kaj ob tem občuti njegovo telo.

Glej tudi:

»Zmagati ne pomeni pristati na prvem mestu. Ne pomeni poraziti drugih. Zmagati pomeni premagati samega sebe. Premagati svoje telo, svoje omejitve in svoje strahove. Zmagati pomeni prekositi samega sebe in uresničiti svoje sanje.«

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Teči ali umreti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 16
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 3
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2