Rojeni za tek : skrito pleme, ultratekači in največja tekma, ki je svet ni videl

Žanrspomini
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Prevod Jure Capuder
Ključne besede Tek, Maraton
Število strani

271

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

To neverjetno privlačno napisano knjigo bi lahko naslovili tudi »Vse, kar ste mislili, da veste o teku, pa ste se motili«. Avtor je ameriški novinar in športni navdušenec, ki je v svojih entuziastičnih tekaških poskusih naletel na nepričakovano oviro lastnega telesa in posledično na mnenja zdravnikov, ki so mu povedali, da pri svojih 190 centimetrih višine in 100 kilogramih teže nikakor ni prilagojen na tek, prav tako kot ni človeški organizem na splošno, tudi takšen manjših dimenzij, zaradi česar sodijo poškodbe tekačev med najpogostejše športne poškodbe. Ob svojem poglabljanju v to veščino je naletel na podatke o skrivnostnem mehiškem plemenu Tarahumar, katerega pripadniki naj bi sodili med najboljše tekače na svetu, ne da bi za to karkoli storili, ne glede prehrane, pospremljene z velikimi količinami koruznega piva, ne glede obutve, sestavljene večinoma iz preprostih opank. Pleme je zelo miroljubno in prijazno, obenem pa tudi izredno sramežljivo in se izogiba tujcem oziroma metaforično rečeno že stoletja beži (teče) pred njimi, kar je tudi vzrok njegovega preživetja. Avtor se odpravi po njihovi sledi skozi nevarna ozemlja mamilarskih kartelov, obenem pa bralca povede v svet ekstremnega športa, ultramaratonov, njihovih divjih udeležencev, pa tudi vseh lažnih obljub, s katerimi svoje kupce zavaja industrija športne obutve. Knjiga, ob kateri ni pomembno, če njenega bralca šport sploh zanima, bo pa verjetno vsakemu bralcu sprožila skomine po fizični aktivnosti

Glej tudi:

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Rojeni za tek : skrito pleme, ultratekači in največja tekma, ki je svet ni videl.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 83
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 7