Stopinja v skali

Žanrdetektivski roman, fantastični roman, mladinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izida[Zagradec, 2018
Založba
Ključne besede Angeli, Apokalipsa, Povodni mož (mitološki lik)
Število strani

320

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Apokaliptičen roman o Zagradcu in okolici

Sabina Koželj Horvat je v slovenskem prostoru najbolj poznana po odlični otroški trilogiji o Ogenjčku (prvi del je Ogenjček išče ognjišče), ki je pri Celjski Mohorjevi družbi izšla v letih 2000-2002.
Pričujoče delo je v osnovi fantastični roman (to je samo ena od možnih oznak), namenjen tako mladini kot tudi odraslim. Gre za dragoceno domoznansko delo, v katerem se prepletata pestra zgodovina in sedanjost Zagradca ter njegove okolice v občini Ivančna Gorica, ki tudi sicer slovi po zelo bogati kulturni zgodovini.

Glavni junak romana je pravzaprav reka Krka, ki je odločilno zaznamovala življenje
ob njej. Vsebina dela je apokaliptična (in glede na sedanji čas pomenljivo aktualna), snov zajema tudi iz svetopisemskega Razodetja.

Negativne duhovne sile želijo zavladati svetu in mreža zla se spoji okrog vse zemlje, na koncu okrog Zagradca. Vladarji teme zaprejo svetnike in pretoki milosti usahnejo. Situacijo lahko reši le pritajena nebeška sila v človeški podobi: nadangel Gabrijel in devica Marija, ki je po legendi stopila na zemljo v času kuge in blizu Zagradca v kamnu pustila odtis svojega stopala (ta kamen v resnici obstaja), kot zavezo, da se črna smrt več ne ponovi. V romaneskno dogajanje so vpleteni predvsem odraščajoči mladi: Veronika, ki izgine neznano kam, vanjo zaljubljena Simon in Sebastijan, pa tudi svet krških povodnih mož, ki so v teku stoletij rešili že marsikaterega utopljenega tako, da je z njimi zaživel v podvodni palači. Med njimi je celo Josip Jurčič, ki še čaka na svojo veliko ljubezen.
Na drugi strani pa padli angeli kujejo svoj načrt, v katerega je vključena stopinja v skali. Izkaže se, da je to izstopna točka za Luciferja in odpre jo lahko samo otrok. Tako se začne lov na fanta, ki bo s svojo svobodno odločitvijo zaznamoval usodo sveta.
Roman, ki se bere kot kriminalka, je stkan iz izredno bogate in večplastne pripovedne freske, ki jo tvorijo suhokrajinska zgodovina (npr. železarstvo v teh krajih), krščanstvo, mitologija, naravne danosti z dolenjsko lepotico Krko na čelu in tudi aktualna sedanjost. V zgodbi tako nastopa sedanji zagraški župnik, saj je roman nastal ob 230-letnici tamkajšnje župnije.
Delo odlikujejo berljivost, razgiban slog, jezikovna in fabulativna spretnost ter igrivost, humor, najbolj pa izstopa bogato besedišče: predvsem mojstrsko oblikovane skovanke (npr. imena padlih angelov in podvodnih mož) in “podvodščina”, ki prepriča s svojimi inovativnimi izrazi.
Roman, ki ga dodatno popestrijo zanimive ilustracije Anke Švigelj Koželj, je svojevrsten literarni spomenik Zagradcu in njegovi okolici ter je lahko vzor in spodbuda marsikateremu besednemu ustvarjalcu, da na podoben način izriše kulturno zgodovino svojih krajev.

Hitro si je z rokami pokrila usta, kot da tega sploh ni nameravala reči.
“V koga pa?” Gledal jo je z živim zanimanjem.
“Jaz … ne morem verjeti, da sem ti že toliko povedala. Dobro. V redu. Moja ljubezen je nesojena. Prepovedana.”
“Planktonska ljubezen?”
“Misliš platonska?”
“Povodni možje temu rečemo planktonska, saj samo lebdiš, kot plankton. Nič konkretnega, kot bi sicer bilo, če mimo priplava prava riba.”
(str. 156-157)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Stopinja v skali.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 32
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja