Srečko Kosovel: pesnik in jaz

Žanrspomini
Narodnostslovenska književnost, književnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2004
Založba
Ključne besede Slovenci, Slovenija, Kosovel
Število strani

163

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

"Toda nekateri ljudje neizbežno ostanejo kot brodolomci na napačni strani črte; obtičijo na napačnem pastelnem odtenku." (str. 14)

Erika Johnson Debeljak je prirajžala v našo domovino kot bančnica iz New Yorka in se zaljubila v slovenskega pisatelja, pesnika, publicista, Aleša Debeljaka. Njega žal ni več med živečimi, njo pa je pustil samo sredi t.i. slovenskega kaosa. Pričujočo knjigo je posvetila staršem, ki so negovali umetniško nadarjenost svojih otrok. V knjigi orisuje karakter slovenskega naroda in dušo pesnika, s katerim se je srečala na njegovi končni postaji – na pokopališču, ob 90-i obletnici rojstva. Gre za izredno intimen in subjektiven pogled tako na pesnika kot na njegovo delo, hkrati pa za čutno in iskreno pisanje “poslovenjene” bankirke o slovenskem narodu in njegovi “nekolikanj” cankarjanski filozofiji.

Kajti če je vsaj do nedavnega revščina pomenila znamenje nekakšne pristnosti med Slovenci in drugimi prebivalci srednje Evrope, potem je srečno otroštvo znamenje popolnega onečaščenja umetnosti. (str. 63)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Srečko Kosovel: pesnik in jaz.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 4
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja