Spomini Marije, škotske kraljice

Žanrzgodovinski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaIg, 2010
Založba
Prevod Barbara Hvala Pelicon
Ključne besede Zgodovina, škotska, škotska kraljica
Število strani

350

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

11-12 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Carolly Erickson predstavi zgodbo škotske kraljice Marije Stuart v presunljivih spominih. Marija se je, ko je bila stara le petnajst let poročila s francoskim kraljem. Zelo hitro je postala mlada udova in prevzela nemirno škotsko kraljestvo ter se vseskozi borila za svoj prestol. Ljudje so verjeli, da je zakonita kraljica Anglije ravno Marija, ne pa njena sestrična, kraljica Elizabeta I, vendar je to le vrglo olje na ogenj, kajti njun boj se je končal z Marijino usmrtitvijo. V tem zgodovinskem razvedrilnem romanu se prepleta resnična zgodovina z domišljijskimi opisi, vendar včasih lahko v domislicah najdemo bogatejšo resnico kot v mamljivo razdrobljenih, pogosto nezanesljivih zgodovinskih podatkih. In čeprav z razlogom verjamemo, da je lord Bothwellski v resnici umrl v danskem zaporu leta 1578 in ni izvedel za končno usodo Marije Stuart, nekateri dvomijo o identiteti ostankov preminulega zapornika. Morda je lord Bothwellski pobegnil in življenje preživel neznano kje.

Bobneč, glasen pok se je zarezal v noč, stresel zidove palač in vsi, vključeno z menoj, smo zagnali velik vik in krik. Ali so nas napadli se bodo zidovi okrog nas zrušili? Nadvse prestrašena sem skočila iz postelje in se poskušala otresti zaspanosti. Nato sem se spomnila. Moral je biti smodnik. Smodnik, za katerega mi je Jamie obljubil, da nas ne bo ogrožal.
Pričakovala sem še več eksplozij. Zato sem si naglo nadela krzneno splano srajco in copate, medtem ko so stražarji prihiteli v spalnico, saj niso vedeli od kot prihaja nevarnost, vendar so bili odločeni, da me obranijo pred njo. (str. 163)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Spomini Marije, škotske kraljice.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 5
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1