Spomini iznad ekvatorja

Žanravtobiografski roman, potopisni roman, spomini
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaKoper, 2019
Založba
Prevod Denis Valič
Ključne besede Afrika, Afriška ljudstva, Afriške kulture
Število strani

260

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

"Afrika je vstopila v moje življenje leta 1973 in me ni več zapustila."

Isabella Flego se po štiridesetih letih v Spominih iznad ekvatorja spominja petih let bivanja v Gani. Sedemdeseta leta prejšnjega stoletja so bila čas, ko je bila socialistična Jugoslavija neuvrščena država in je prodajala svoja motorna vozila v številne države po svetu. Avtoričin mož Aurelio je v Gani vodil vzpostavitev koprskega Tomosovega hčerinskega podjetja, imenovanega Tomos Ghana Limited. Družino Flego so Ganci gostoljubno sprejeli. Živeli so v Kumasiju, središču kulture Ašanti. Zgodbe v knjigi so odete v tradicionalna barvita oblačila, imenovana kente. Prepojene so s posebnimi afriškimi vonjavami, občutki vročine, vlage in sopare. Pod stopali začutimo pesek na zlatih neskončnih plažah. Ustrašimo se tudi strupene zelene mambe in kuščarja na stropu. Celotni družini je Afrika zlezla pod kožo. Če je bil odhod od doma težak, se zdi, da je bil povratek nazaj v Koper, še težji.

Očarana in uročena od vse te glasbe, gibanja brez predaha in toplih barv, sem doživela čustveno nabite trenutke, ki pa so me popeljali k nekim drugim mislim, k resnemu premisleku o nelagodju. In o kričečem nasprotju, ki ga je izzvala prisotnost nas belcev, udobno nameščenih na tribuni, saj smo bili tu kot gledalci in kot samooklicali »prinašalci napredka in civilizacijskih norm«.
Ko sem gledala predano množično valovanje in kipečo življenjsko energijo enotnega naroda Ašantov, sem to doživela kot spust v njihovo zgodovino, in v tem ni bilo prav nič modernega. To me je naselilo s človeškim trpljenjem, z željo po miru, svobodi, s ponosom in s tesno navezanostjo na zemljo. To ni bila gola folklora, to so potrjevale solze v očeh številnih domačinov.
(str. 83)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Spomini iznad ekvatorja.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 8
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1