Slika

Žanrdružbeni roman
Narodnostdanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2008
Založba
Prevod Darko Čuden
Ključne besede Družinski prazniki, Konflikti, Meščanstvo
Število strani

122

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Svet je nepopoln in mi v njem prav tako, ampak tako pač je"

Zgodbo, ki se dogaja ob koncu poletja leta 1938, torej ravno pred pričetkom 2. svetovne vojne, pripoveduje deček po imenu Morten. Osredotoča se na praznovanje babičinega devetdesetega rojstnega dne, ki je eden izmed tistih dogodkov, na katerega je povabljena vsa razširjena družina. In kot je najverjetneje že kar pravilo na družinskih srečanjih, ob veseljačenju in predvsem pitju na dan začno prihajati različni konflikti in zamere. A preden se zabava lahko prične, je dogodek potrebno ovekovečiti s sliko. Fotografiranje na vrtu bogatega strica Nikolaja tik pred sončnim zahodom je nekakšen mejnik med sprva vljudno in previdno komunikacijo, ki se po fotografiranju spremeni v z alkoholom podprto zabavo, ko vsi niso več tako zadržani.
Klaus Rifbjerg ima več kot očitno občutek za detajle in drobne pripombe, ki omogočajo uvid v širšo sliko in karakter likov. Zagotovo je atribut romana tudi to, da zgodbo pripoveduje otrok, ki zgolj neprizadeto in neobremenjeno orisuje situacije in pripetljaje, ki bi jih odrasli najraje ignorirali ali zamolčali. Otroško pripovedovanje je nedolžno, brez olepševanj in direktno.
Klaus Rifbjerg je bil izjemno plodovit in žanrsko vsestranski ustvarjalec. Njegov opus obsega impresivnih dvesto dvajset del: pesniških zbirk, črtic, esejev, otroških knjig, filmskih scenarijev, kritik, potopisov, romanov, radijskih in televizijskih iger.

Bili so tiho. Bili so tako tiho, da je Theodor prisegal, da sliši cvrčanje zahajajočega sonca. Morda pa je bil le vetrc v brestih in morda sploh niso slišali tega vetrca, ki se vedno dvigne, ko sonce zahaja, bilo je namreč tako, kot da jih leča v velikem aparatu s tremi nogami vsesava vase. Medtem ko je fotograf v eni roki držal medeninasti pokrovček od aparata, v drugi pa slamnik in ukazoval, so drug za drugim začutili, kako jih požira, kako jih voda v pomivalnem koritu, ko v njem ni zamaška, odnaša, noter, dol, ven in stran. Potem pa je bilo vsega konec, pokrovček spet na svojem mestu, zaslišal se je smeh, fotografove norčije in prošnja za še eno sliko, dve, tri, vendar ni bilo več isto, slika je izginila in še enkrat je slika bila in ni bila, niso vedeli, kaj se je zgodilo, bili so olajšani in potrti, zadovoljni sami s seboj in negotovi, izčrpani in preveč razposajeni, komaj so se premagovali , da niso zazehali. A zazehal je le moj oče, to pa zato, ker je bil strašno lačen.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Slika.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 18
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi