Prelistaj

Slepa luč

Žanrbiografski roman
Narodnostčilska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2024
Založba
Prevod Vesna Velkovrh-Bukilica
Ključne besede Znanstvena odkritja, Znanstveniki, Znanost
Število strani

188

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Kjer je svetloba, je tudi senca. In temu ni mogoče ubežati."

Čeprav vsebina Slepe luči ni v celoti resnična, tvorijo osrčje dela zgodovinska dejstva. Vsebuje več besedil, v katerih imajo osrednjo vlogo resnične zgodovinske osebnosti. Zlasti znanstveniki, katerih genialnost se velikokrat spogleduje z blaznostjo in so s svojimi odkritji spremenili svet. Človeštvu po eni strani omogočili razvoj in po drugi pogubo.

Uvodno besedilo bralca odpelje na nürnberške procese, na sojenje nacističnemu veljaku Hermannu Göringu. Ta se je, ko je izvedel, da sodišče ni ugodilo njegovi želji po usmrtitvi z ustrelitvijo, odločil, da bo svoje življenje končal sam. To je storil tako, da je pregriznil kapsulo cianida, ki jo je skupaj z ostalo elito Nacionalsocialistične stranke prejel tik pred padcem Berlina.

Kako se je pravzaprav “drobcena molekula ciankalija” zaradi katere je na zidovih taborišča v Auschwitzu še danes mogoče opaziti modrikaste odtenke, iz nenevarnega odkritja, ki je navduševalo ljubitelje slikarskih umetnin, razvila v enega najbolj zloglasnih strupov? S tem vprašanjem nas Benjamín Labatut pospremi na osupljivo raziskovanje nekaterih največjih znanstvenih dognanj in njihovega vpliva na našo civilizacijo.

S Slepo lučjo se je čilenski avtor uvrstil v ožji izbor nominirancev za Bookerjevo nagrado leta 2021.

Lahko cepimo atome, strmimo nad prasvetlobo in napovemo konec vesolja s peščico enačb, krac in nedoumljivih simbolov, ki jih normalni ljudje ne razumejo, čeprav jim krojijo življenje do zadnje podrobnosti. Pa ne samo navadni ljudje: celo sami znanstveniki so nehali razumeti svet. Poglej kvantno mehaniko, recimo – kronski dragulj naše vrste, najnatančnejšo, najlepšo, najdalnosežnejšo fizikalno teorijo, kar smo jih izumili. Iz nje izhajata internet in diktatura naših mobilnih telefonov; obeta nam računske zmogljivosti, ki bodo primerljive le z Božjo inteligenco. Naš svet je preobrazila do nerazpoznavnosti. Znamo jo uporabljati, vemo, da po nekakšnem čudežu deluje, in vendar na vsem planetu ni žive duše, pa tudi mrtve ne, ki bi jo zares razumela. Človekov um ni kos njenim paradoksom in protislovjem. Zdi se, kakor da je ta teorija padla na Zemljo, kot monolit iz vesolja, mi pa zgolj lazimo okoli nje po vseh štirih, kot opice, se igramo z njo, obmetavamo jo s kamenjem in palicami, ne da bi jo zares razumeli.

(str. 184-185)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Slepa luč.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 349
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi