Skrivnost kostanjevega gozda

Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaCelje, 2010
Založba
Število strani

215

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

7-8 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Podobno kot Jančarjev roman Maj, november, se pričenja tudi roman tržaškega ustvarjalca Alojza Rebule, ko nehote v javnosti izrečena slovenska beseda poveže dva naključna mimoidoča Slovenca.
V romanu Skrivnost kostanjevega gozda se na podlagi takega naključja pričenja zgodba dveh antipodov naše nedavne zgodovine, Berta Libra, duhovnika, Slovenca, živečega med slovensko diasporo v Argentini in Vlada Vrhnika, uradno zastopnika Jugocommerca na poslovnem obisku v Argentini, sicer pa Arna, agenta nekdanje tajne službe, ki zbira informacije o življenju te diaspore. Naključno srečanje nekaj dni pred vrnitvijo Vlada Vrhnika nazaj v domovino, ter intenzivnega druženja in razgovorov o domovini, njenih lepotah in hrepenenju Berta Libra, v agentu Vladu dodatno prebudi že obstoječe dvome o pravilnosti svojega delovanja, vendar mora še skozi dolgo zgodbo delovanja svoje agenture v domovini, srečevanj in nadzorovanj duhovščine, preko katere odkriva pristno ljubezen do vsega kar je domače, slovensko.
Pisatelj nas skozi vso zgodbo vodi po poti Arnovega iskanja in samospraševanja, ki nujno sproži tudi konflikte s sodelavci, nadrejenimi, pa tudi v njem samem, ki pripelje do konca. Kakšnega bo zvedel bralec, če prebere ta roman.
Naj še zapišemo, da roman s tako globokim zavedanjem slovenstva, ali katerega koli drugega manjšega naroda, lahko napiše le avtor, ki ne živi v svoji matični domovini. Ob tem se avtor v zgodbi ukvarja tudi z vprašanji presežnega v slehernem posamezniku in skozi njega tudi v univerzumu.
Zgodba za razmislek.

Arno mu je zavidal njegovo francoščino, ko ga je zaslišal.
»Spoštovani sobratje, moj pozdrav izpod strehe kozolca, te kmečke stavbe, ki je vaša francoska pokrajina ne pozna, a je za slovensko tipična. Je tako rekoč ustvaritev slovenskega kmečkega genija: stavba, imenovana k o z o l e c, v obliki harfe, ki se praznine med njenimi strunami lahko napolnijo s senom za sušenje, njena notranjost pa lahko služi shranjevanju orodij in pridelkov. Pozdravljeni torej v tem hramu slovenske zemeljske pietete, kakor ste bili prej pozdravljeni pred hramom njene religiozne pietete.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Skrivnost kostanjevega gozda.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 17
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3