Jutranjice za Slovenijo : roman ob deseti obletnici slovenske državne osamosvojitve

Žanrdružbenokritični roman
Kraj in leto izidaCelje, 2000
Založba
Število strani

255

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Je prvonagrajeni roman na razpisu Mohorjeve družbe ob 10. obletnici slovenske osamosvojitve. Gre za narodnobuditeljsko literarno delo v obliki duhovniških zapiskov. Prvoosebna pripoved nam razkrije, kako naš junak po roški izkušnji in srečanjih z UDBO, pristane v revirskem kraju Livor na Liscu. Na začetku se “prekomandi” upira, a škof ga prepriča z besedami:”Ko je naš Baraga šel v Ameriko, je maševal v Parizu, kjer so bili trije ljudje. Trije ljudje sredi milijonskega Pariza… Pa ga je zaradi tega prevzelo malodušje, da bi se vrnil?” Popis dela v župniji je lahko iztočnica za dobro zgodbo in razmišljanja. Spremljamo življenje v času Titovega socializma: o Danielu, ki pusti duhovniško službo in se poroči, o mladeniču, ki naredi samomor, o Leošu, ki svoje zadnje upanje najde v Međugorju, o njegovi Dori, o zakonu, ki razpade, o tercialkah… Duhovnik seveda ob tem veliko razmišlja o krščanskih vrednotah, pripoved začini s harmoničnimi opisi slovenske pokrajine, filozofskimi vložki ter na koncu tudi opisi zgodovinskih premikov, ki nas pripeljejo do osamosvojitve.

“Jutri?” se je začudil. “Kaj pa je jutri?” sem rekel. “Nisi srečal teritorialca, ko je prihajal sem? Prinesel mi je pismo za svojo ženo, če bi se kaj zgodilo…” “Kaj naj bi se zgodilo?” sem rekel, že ves v romarskem razpoloženju. “Ne delaj se neumnega. Jugoslovanski tanki lezejo proti Sloveniji. To se dogaja! To je po moči tretja armada v Evropi! Zmleli bodo Slovenijo!” “Razlog več, da greva molit zanjo!”

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Jutranjice za Slovenijo : roman ob deseti obletnici slovenske državne osamosvojitve.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1