Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 85 let : do konca se živi

Žanrdružbeni roman, humoristični roman
Narodnostnizozemska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2017
Založba
Prevod Stana Anželj
Ključne besede Humor, Staranje, Upokojenci
Število strani

421

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

14-15 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

V drugem delu izjemno uspešnega dnevnika, s katerim je konec lanskega leta osvojil tudi slovenske bralce, se priljubljeni upokojenec med nas vrača s polnimi močmi. V nadaljevanju dnevniškega romana sledimo zapisom Hendrika, sedaj že 85-letnega prebivalca doma za upokojence, ki se je odločil, da bo po letu dni znova zapisoval prigode svojega življenja. Po hudi tragediji, ki se je pripetila na koncu prvega dela dnevnika, se celo leto ni mogel spraviti k pisanju; zdaj pa se je odločil nadaljevati. Tako lahko sledimo novim dogodivščinam oskrbovancev v Domu zahajajočega sonca, kjer se je povprečna starost prevesila precej v osemdeseta leta. Hendrik se s sedmerico somišljenikov iz kluba Starine, ne pa crkovine (ali na kratko SNEPC) še vedno drži odločitve, da zlatih let ne bo preživel v tarnanju in pogovorih o različnih boleznih, ki jih pestijo. Zato si člani organizirajo razne kratkočasne in poučne prostočasne aktivnosti: mesečnim izletom, piknikom in večerjam letos priključijo še redne obiske restavracij z različnimi svetovnimi kuhinjami, kot novost pa se člani odločijo, da se začnejo družbeno angažirati. Z iskrivim in zabavnim popisom vsakdanjega življenja v domu, tegob in tegobic starejših ter vsakršnih potegavščin, ki si jih privoščijo, Hendrik tudi v drugem delu dnevnika dokazuje, da je življenje tudi v zelo zrelih letih lahko lepo, če le ne opustimo mladostne energije, ki nas žene naprej.

Glej tudi:

“Če bi moral sestaviti lestvico desetih najpogostejših tem pri kavi ali čaju, bi bila takale:
1. vreme
2. lastne tegobe
3. tegobe drugih
4. drugi na splošno
5. kaj vse je narobe v tem domu
6. televizijski program
7. kaj vse je narobe po svetu, s poudarkom na velikih in malih zločinih
8. kako drago je vse (postalo)
9. otroci in vnuki
10. hrana
Stanovalci, ki pridejo v naš dom vedro in pozitivno naravnani, morajo imeti močno hrbtenico – lahko tudi podprto s kosmodiskom – sicer se počasi, a zagotovo zgrbijo pod plazom pritoževanja in nerganja.
Zato bo eno prvih dejanj Starin, ko bomo kmalu člani odbora stanovalcev, uvedba območij brez godrnjanja.” (str. 103-104).

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Skrivni dnevnik Hendrika Groena, starega 85 let : do konca se živi.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 42
Komentarji: 0
Število ocen: 4
Želi prebrati: 10
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 16