Žanrdružbenokritični roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaLjubljana, 2012
Založba
Prevod Alenka Ropret
Ključne besede Čustva, Družbena vloga, Homoseksualci, Homoseksualnost, Moški, Prijateljstvo
Število strani

156

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"S spretnostjo veterana si bliskovito nadene psihološka ličila za vlogo, ki jo mora igrati." (str. 32)

Kultni angloameriški pisatelj Christopher Isherwood je že leta 1964 predstavil zgodbo, ki se odvija v enem samem dnevu. Spoznamo Angleža Georgea v šestdesetih letih prejšnjega stoletja v Los Angelesu, Kaliforniji. George je profesor srednjih let na tamkajšnji državni univerzi in se spopada s smrtjo svojega partnerja v času, ko je istospolnost preganjana. Živi v ulici vrstnih hiš, kamor se zatekajo srednji razredi družbe vzgajat svoje otroke, puščat svoje žene čez dan gospodinjiti ter pošiljat svoje moške v svet služiti denar. Življenje kot iz škatlice, ki ne sprejema odstopanj. Roman je napisan brez poglavij, kar da bralcu občutek tekočega enodnevnega dogajanja. Poleg eksistencialnih vprašanj, ki so ves čas prisotna v Georgeovih opažanjih in razmišljanju, roman sistematično kritizira takratno sliko družbenega egalitarizma, ki se kaže zgolj kot maska na grdem obrazu realnosti. Avtor z vsemi liki v zgodbi pili olupek ameriške družbe 60. let, pokaže njena protislovja in zamolčane skrivnosti. Kljub vsevednemu pripovedovalcu, ki od samega začetka bralcu daje vtis, da zares vse ve, stil pisanja ustvari občutek, da bralca pripovedovalec pravzaprav nagovarja, da ga George nagovarja. Tako spretno izpiljen, mestoma kontroverzen jezik da še večjo kredibilnost občutkom in opažanjem glavnega lika.
Leta 2009 je bil po romanu posnet film Samski moški v režiji Toma Forda s Colinom Firthom in Julianne Moore v glavnih vlogah.

Vsi butasti zaradi pomanjkanja spanca čečkajo v trenutkih, ki jih ukradejo med predavanji, honorarnim delom in življenjem z zakonci. V možganih se jim meša od besed, medtem ko brišejo operacijske dvorane, sortirajo pošiljke na pošti, pripravljajo stekleničke za dojenčka, cvrejo hamburgerje. In tako jim nekje na sredi njihovega služenja tistemu, kar je treba, tisto njihovo noro, kar bi lahko bilo, šepeta, naj živijo, spoznavajo, doživljajo – kaj? Čudesa! Obdobje v peklu, Potovanje na konec noči, Sedem stebrov modrosti, Jasno luč praznine … Bo kateremu od njih uspelo? Ah, seveda. Vsaj enemu. Največ dvema ali trem – med vsemi temi tisočimi iščočih. (str. 37-38)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Samec.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 78
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Dela avtorja