Radost sebičnosti

Žanrpriročnik
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaBrežice, 2022
Založba
Prevod Anaja Sever
Ključne besede Osebnostna rast, Samozavest, Meje
Število strani

253

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Zakaj potrebujete osebne meje in kako jih postaviti

Avtorica priročnika je Britanka, najbolj znana po svoji kampanji Scarred Not Scared, namenjeni v podporo ljudem z različnimi brazgotinami. Sama je med otroštvom in odraščanjem prestala več operacij trebuha, ki so ji pustile brazgotine, te pa so močno načele njeno samopodobo. Z leti se je naučila z njimi živeti in biti nanje ponosna, s svojo kampanjo pa je želela vsem, ki so se soočali z življenjem z brazgotinami dati vedeti, da niso sami v tem in da jih njihova zunanjost ne definira. O tej temi govori tudi v svojem TED govoru, ki si ga je ogledalo že skoraj 70.000 ljudi.
V prvi knjigi z naslovom Am I ugly?, ki v slovenščino še ni prevedena, se poda na pot iskanja samozavesti, drugo, v slovenskem prevodu Radost sebičnosti, pa je posvetila ženskam, s katerimi so kdaj grdo ravnali in so se spraševale, ali si to zaslužijo. Odgovor je seveda ne.
Vsi se strinjamo, da je ljubezen do sebe v osnovi nekaj dobrega – če najprej storimo vse kar moramo, za druge. Ko postorimo vse to, pa običajno zase ne ostane ne časa, ne energije. Avtorica je prepričana, da moramo postati malce sebični, če se želimo imeti radi. Beseda sebičen je v naši družbi stigmatizirana in ima negativen prizvok, saj je povezana z mnenjem, da pri tem ne upoštevamo drugih. Nasproten pomen besede sebičen je nesebičen, kjer pa ne gre za to, da smo dober človek, ampak da smo všečni. Pri tem občutek lastne vrednosti krepimo s tem, da smo za druge koristni in da nas odobravajo, temu pa dajemo prednost pred svojimi potrebami. Leta postavljanja sebe na stranski tir se lahko pokažejo v različnih oblikah, od pasivne agresije (ko ne znamo jasno povedati, kaj želimo) pa vse do različnih bolezni, ki so posledica potlačenih čustev in nezmožnosti postavitve osebnih meja. Tega vas bo v knjigi poskušala naučiti Michelle Elman.


“Ljudje v vašem življenju poznajo drugačno različico vas; vsi se ne bodo prilagodili novi. V resnici bo mnogim všeč prejšnja in se bodo trudili, da bi spet postali taki, zato je ključen del postavljanja mej odločitev, kdo ima dostop do vas. Odkar sem postavila osebne meje, sem glede tega precej strožja. Ni treba, da ste vsem na voljo. Eden najboljših načinov, kako zaščititi svojo energijo in srce je, da ju podarite samo tistim, ki si to zaslužijo in so dokazali, da vas spoštujejo. Verjetno boste ugotovili, da bolj ko osebno rastete, manj ste na voljo drugim.” (str. 125)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Radost sebičnosti.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 7
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1