Pristan

Žanrdružbeni roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaIzola, 2023
Založba
Prevod Suzana Pečnik
Ključne besede Žrtvovanje, Sestre, Poroka, Delo, Prihodnost, Ljubezen, Usoda, močne ženske, Prijateljstvo, nove priložnosti, Medosebni odnosi, Družinske skrivnosti
Število strani

257

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

8-9 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Sestri Violet in Trudy živita v Sugar Bendu že vse svoje življenje. Preden ju je že zgodaj zapustila mama, ji je je morala Violet obljubiti, da bo vedno poskrbela za svojo mlajšo sestro in kot resno, odgovorno dekle svojo obljubo izpolnjuje tudi za ceno lastne sreče. Odpove se študiju in ostane doma. Ko se Trudy poroči z »najprijaznejšim človekom v okolici« in postane žrtev njegovega nasilja za štirimi zidovi, ji skuša Violet na vse načine pomagati, vendar ji niti policisti ne verjamejo in jo celo obtožijo klevetanja enega najbolj zglednih prebivalcev mesta. Nato se zgodi nekaj, kar Trudy odvzame glas, Violet pa se odpove tudi svoji sreči v ljubezni, ki jo je našla s policistom Frankom.
Po štiridesetih letih sestri živita skupaj in v mestu vodita svojo trgovino, na dan pa začne prihajati skrbno skrita preteklost. Medtem v Sugar Bend pride tudi osemnajstletna Maya, ki po letih v rejniških družinah išče svoje mesto v svetu, kjer bo sprejeta in kjer bo našla svoj pristan. Avtorica nam je tako v branje ponovno ponudila zgodbo o trdnih medsebojnih vezeh, močnih ženskah, žrtvovanju in novih priložnostih.

Kljub neobetavnim svarilom vseh, s katerimi je živela od babičine smrti, je zase gojila upe, zaradi katerih ponoči ni spala. Hotela je, da bi njeno življenje nekaj pomenilo. Hotela je smisel, razlog, da vsako jutro vstane iz postelje, ljudi, ki jo bodo pogrešali, ko je ne bo.
Hotela je kraj, kamor bo spadala.
Tu, v prodajalni, se je od izgube babice temu najbolj približala. Tu, v tem malem mestu, s temi nenavadnimi ljudmi in prijaznima sestrama, je počasi spoznavala, da bi morda lahko znova pripadala. Da je morda to kraj zanjo. Kraj, kjer bo lahko nekdo, ki bo nekaj pomenil.

(str. 165)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pristan.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 98
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja