Dogodivščine na galebjem otoku

Žanrmladinski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaMaribor, 2019
Založba
Ilustracije Brina Fekonja
Ključne besede Priročniki, Taborništvo, V mladinskem leposlovju
Število strani

203

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Dviga plamen se iz ognja, taborišča našega, ki pod goro mirno spava, sredi gozda temnega […] (prva kitica taborniške himne).

Najstniki Anja, Timi, Neja, Filip in Miha so taborniki iz skupine Bumbarji. Nekega julijskega jutra se sami odpravijo na celotedensko taborjenje,kjer jih na daljavo z navodili in namigi usmerja in vodi njihova vodnica Maja. Po vsaki končani nalogi morajo Maji po sms-u poslati geslo, da jim pošlje nova navodila. Da bodo uspešno opravili naloge, bodo morali združiti moči, biti iznajdljivi in znati uporabiti vse svoje taborniško znanje.
V prvi knjigi iz taborniške zbirke Bumbarji z naslovom Dogodivščine na galebjem otoku nam pisateljica in dolgoletna tabornica Vesna Novak predstavlja taborniško življenje.
Zgodba je zanimiva in hitro berljiva. Razdeljena je na krajša poglavja, ki se končajo z Drobtinico modrosti (npr.:»Več glav, več ve. Morda ne boš imel vedno ti prav, prav tako ne boš kdaj najbolj pameten, a v skupini je pomembno, da vsak prispeva nekaj in se potrudi po svojih močeh […]« (str. 24) ali pa »Če storiš napako, nič hudega. Na napakah se učimo. Pomembno je, da se ne ustrašiš in vedno poskusiš znova.« (str.45))
V drugem delu knjige je priročnik z naslovom Mala šola taborništva, kjer so zbrana taborniška pravila,šege in navade (poroka, straža zastave …), koristni napotki za preživetje v naravi (npr. kako ravnati ob ugrizu kače, kako zakuriti ogenj, postaviti začasno bivališče ipd.) in druge zanimive vsebine iz življenja tabornikov.

“»Počasi, Timi,« reče Anja. »Torej, dobimo se na železniški postaji jutri zjutraj ob 5:40. Bodi točen. Tam nas čakajo vozovnice in kuverta z navodili. Kolikor sem uspela izvedeti od vodnice Maje, nam je načelnica za letos pripravila nekaj posebnega. Jaz sem že čist nestrpna, res ne vem, če bom lahko sploh kaj spala, pa upam, da ne bom česa pozabila,« se za glavo prime Anja.” (str. 7)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Dogodivščine na galebjem otoku.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 52
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1

Morda vam bo všeč tudi