Pojem in gora pleše

Žanrdružbeni roman
Narodnostkatalonska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Veronika Rot
Ključne besede Smrt, Narava, Nadnaravno, Ljubezen
Število strani

192

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ko bova končala, bova videla, kdo sva

Knjiga mlade katalonske avtorice prinaša nežno, a tudi kruto zgodbo iz odmaknjenih vasi v Pirenejih, ki jo pripovedujejo mnogi glasovi, od ljudi in živali, preko mitoloških in izmišljenih bitij (so ta res izmišljena?) do predmetov, naravnih pojavov in zemlje same. Vendar se bralke ne sprašujemo, kaj je res in kaj ne, vsi pripovedni glasovi so resnični in vsak vidi svet s svojimi očmi. Šele preplet vseh pogledov zavrti Zemljo, čas in življenje. Prepletenost različnih oblik bivanja lepo povzema sam naslov; na glasbo človeškega glasu pleše tudi gora. Kljub dogajanju v sodobnosti in bližnji preteklosti zgodba ustvarja občutek mitološkega časa. Vpleteni so dejanski etnološki motivi iz dogajalnih krajev, pa tudi zgodovinski dogodki, ki neizogibno puščajo rane. Zgodbe in usode se ponavljajo, zasuk pa se lahko zgodi le, ko junaki zmorejo sprejeti tragične dogodke, žalovati, in odpustiti in hkrati tudi čutiti povezanost vsega na zemlji. Skozi vse pripovedovalne glasove, ki se nizajo skozi roman je slišati predvsem žensko zgodbo iz neštetih ženskih glasov, zaradi katerih ženska ni samo vloga, čustvo in objekt, ampak dejavno večplastno bitje, zaradi katere se premika svet. Pripoved je še čudovitejša zaradi sočnega jezika, za katerega se zdi, da ga prevod ni niti malo osiromašil. Poleg nagrade Evropske unije za književnost je knjiga prejela več drugih španskih nagrad.

“Nekaterih od teh stvari ni mogoče razumeti. Ne vem, kam gredo, ko odidejo. Ne vem, ali je kaj onkraj. Ničesar ne vem. Toda nekaterih od teh stvari se lahko znebiš. Lahko jih potolažiš kot kakega otroka. Lahko jih pomiriš. Lahko jim razložiš, kar jim moraš razložiti. In po urah in urah, ko končno postanejo majhne in krotke in mirne, nazadnje le odidejo.” (str. 118)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Pojem in gora pleše.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 57
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Morda vam bo všeč tudi