Podobe smisla : odrekanje kot navdih za uspešno življenje

Žanravtobiografski roman
Narodnostitalijanska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Irma Kukovič
Ključne besede Alpinizem, Gore, Odprave, Potovanja, Smisel življenja, Spomini
Število strani

188

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

6-7 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

"Le kot pešci smo na potovanjih ekološko sprejemljivi." (str. 151)

Reinhold Messner nam v tej knjigi odškrne vrata do svojega notranjega življenja. Spoznamo ga kot človeka, ne le kot alpinistično legendo. Rojen je bil v skromni družini v Dolomitih. Odraščal je na kmetiji, kjer je za delo poprijelo vseh devet otrok s starši vred. Redili so zajce in kokoši, po drva so hodili v gozd tudi najmlajši. In vso to delo je bilo samo po sebi umevno, saj je imelo svoj namen, svoj smisel. Ravno iskanja smisla je Reiholda vodilo skozi življenje. Sam zase pravi, da je osvajalec nekoristnega sveta. Uporablja zgolj osnovno opremo, odreka se vsem pripomočkom, ki lajšajo ekstremne podvige. Ravno v odrekanju je našel smisel svoje hoje po robu zmogljivega. Navlake, kakršnekoli, se znebi sproti. Ogromno namreč pridobimo, če se odpovemo nekoristnim stvarem. Odrekanje se je uveljavilo kot slog. Vsa svoja spoznanja predaja naprej v obliki knjig ter predavanj. Spregovori tudi o srečanjih s smrtjo svojih najbližjih, o podnebnih spremembah – ki jih še posebej čutijo ljudje, ki so neposredno povezani z naravo, o medgeneracijski pravičnosti … V njegovem prvobitnem okolju gredo različne generacije z roko v roki skozi življenje, vsak prispeva v skupnost svoj delček dela ter modrosti. O staranju govori neobremenjeno, tudi smrt mu ni tabu. Svoj barvit delež v knjigi doda njegova, precej mlajša žena Diane, ki prav tako odkrito zapiše dileme ter ovire pri ljubezni s starejšim moškim. V njegov svet prinaša svežino, skupaj pa sta razvila globok ljubezenski odnos, v katerem oba rasteta in se dopolnjujeta.

Glej tudi:

Smisel, ki je tako skupen različnim skupinam, je vedno le kolektivni smisel. Smisel kot moje osebno razmišljanje pa je nekaj drugega: darilo. Kot igračka, s kaetro začaram ljudi, stvari in dejanja tako, da jih naredim pomembne zase. O naši okej družbi, v kateri si vsi lažejo o veselju do življenja, optimizmu in zdravju ter izključujejo umiranje, si ne mislim veliko. Kot da bi bila bolezen greh, strah smešen in zaupanje obvezno. Toda tudi jaz pripadam tej družbi. Ne glede na to, ali si to želim ali ne. (str. 59-60)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Podobe smisla : odrekanje kot navdih za uspešno življenje.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 44
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1