Plosk ene dlani

Žanrproblemski roman, psihološki roman, realistični roman
Narodnostavstralska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2010
Založba
Prevod Irena Duša Draž
Ključne besede Slovenci, Avstralci, Izseljenci
Število strani

294

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Tragika slovenskih izseljencev

Skozi tragiko družine Buloh spoznamo odsev življenja slovenskih priseljencev, ki so po drugi svetovni vojni pribežali v Avstralijo. Nekega večera Marija naredi nekaj nepojmljivega – zapusti triletno hči Sonjo in moža alkoholika. Sonja se po treh desetletjih vrne k očetu. Sence preteklosti, zavite v oblake alkohola in nasilja spet hušknejo na plano.
Plosk ene dlani je literarna mojstrovina. Richard Flanagan je l. 2014 dobil Bookerjevo nagrado za roman The Narrow Road to the Deep North.

Glej tudi:

Kje? je pomislil Bojan Buloh. Kje?
Pogledal je po drugih delavcih, dvajset ali nekaj več novih Avstralcih, ki so postavali naokrog in čakali, da jih odpeljejo na delo.
Vsi so se izogibali njegovemu pogledu.
Bila je sobota in Marije še kar ni bilo nazaj. Bilo je, kot bi drugi možje že vedeli. Ampak vedeli kaj? Nikomur ni povedal, da je prejšnjo noč odšla. Če vedo, zakaj mu ne povedo? In kaj je tisto, kar vedo? Kaj? Mogoče se je skrivala pri ženi koga drugega. Morda jo je eden od šoferjev zjutraj odpeljal s tovornjakom, namenjenim v Hobart. Mogoče – je upal vsemu svojemu obupu navkljub – mogoče se bo vrnil iz službe in bo ona doma. Potem se bo pretvarjala in on se bo pretvarjal, kot sta se že tako dolgo, da vse je normalno, čeprav ni bilo nič normalno in tudi nikoli ne bo nič normalno. A naredil bo vse, da jo dobi nazaj, samo da se vrne: verjel bo, karkoli mu bo rekla, tudi če bo lagala, saj so bile laži za oba trpki kruh njunega izgnanstva, in od česa drugega naj bi upala preživeti?

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Plosk ene dlani.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 69
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 16
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 11

Dela avtorja