Ozka vrata

Žanrljubezenski roman
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2020
Založba
Prevod Božo Vodušek
Ključne besede Ljubezen, Hrepenenje
Število strani

143

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

»Prizadevajte si, da vstopite skozi ozka vrata.«

Tako se glasi moto romana, ki je v izvirniku izšel leta 1909, prvi prevod v slovenščino iz leta 1931 pa je ponovno oživila zbirka Klasična Beletrina. Avtor André Gide, prejemnik Nobelove nagrade, Cankarjev sodobnik, je v svojem ustvarjalnem času sodil med najbolj cenjene francoske pisatelje. Kot še lahko preberemo o njegovem življenju, je odraščal v protestantski družini in bil deležen stroge puritanske vzgoje, kar se odraža v glavnih literarnih osebah, tudi v opisovanju duševnosti je avtobiografska sled. Jérôme Palissier od izgube očeta v rani mladosti živi z materjo v Parizu. Zaradi dečkovega rahlega zdravja poletja preživljata na normandijskem podeželju pri stricu in njegovi ženi Lucile, čutni kreolski lepotici. Najstarejša hči Alissa, razmišljujoča in polna miline, ki jo z Jérômom poveže posebna vez nedolžne ljubezni, je podedovala materino lepoto ne pa tudi njene neukročene narave. Lucile zapusti družino ter pobegne z ljubimcem, kar v Alissi pusti globoko, grenko znamenje. V žrtvovanju se odreka tuzemski ljubezni ter išče vhod skozi ozka vrata kreposti. Jérôme ji skuša slediti, toda ali pot, ki jo je izbrala Alissa, dopušča, da bi po njej hodila drug ob drugem? Otožna in čustveno izpisana zgodba o neizpolnjenem hrepenenju je dopolnjena z Alissinimi pismi ter sklenjena z njenim dnevnikom.

Glej tudi:

Odrinem vrata, ki se tiho vdajo. Soba je že tako mračna, da Alisse ne razločim takoj. Ob vzglavju svoje postelje kleči, obrnjena s hrbtom proti oknu, skozi katero ugaša dnevna svetloba. Ko se približam, se obrne, ne da bi se dvignila, in tiho reče: »Ah, Jérôme, zakaj se vračaš?« Sklonim se, da bi jo poljubil. Njen obraz je oblit s solzami. Ta trenutek je odločil o mojem življenju; še danes ne morem misliti nanj brez bolečine. Gotovo sem zelo nejasno razumel vzrok Alissine stiske, a prav določno sem čutil, da je bila ta bolečina veliko pretežka za to malo drgetajočo dušo, za to nežno telo, ki ga je vsega stresalo ihtenje. (str. 18)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Ozka vrata.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 10
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja