Jackie in jaz

Žanrbiografski roman
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaTržič, 2023
Založba
Prevod Marko Bogataj
Ključne besede Ljubezen, Odnosi med spoloma, Prijateljstvo
Število strani

301

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Resnična zgodba o Jackie Kennedy, prvi dami Amerike, preden je to postala.

Louis Bayard je avtor izredno zanimive zgodbe o prijateljstvu, ljubezni, žrtvovanju in izdajstvu, kakor da bi jo videl na lastne oči. V romanizirani biografiji opisuje čas, ko sta se bodoči predsednik ZDA, takrat še kongresnik in senator J. F. Kennedy – Jack in njegova bodoča žena in bodoča prva dama Jacqueline Bouvier, šele spoznavala, se začela spogledovati in se konča z njuno poroko. Zgodbo v prvi osebi pripoveduje Jackov najboljši prijatelj in zaupnik še iz študentskih dni Lem Billings, prikriti gej, ki pa ga je družina Kennedy vzela za svojega. V obdobju hitrega Jackovega političnega vzpenjanja, ko pravzaprav nima časa zanjo, postane Lem posrednik med njim in Jackie. Medtem pa, ko postaja Jack vse bolj odsoten in izmuzljiv, njo vleče vse globlje v vplivni in mogočni Kennedyjev klan. Jackie z Lemom preživlja vse več časa, se z njim pogovarja tudi o svojih zaupnih in intimnih občutkih, kar pripelje do globokega in pretresljivega prijateljstva tudi med njima. To v Lemu sčasoma prebudi dvom, ali si Jackie zasluži takšno zakonsko zvezo, ali ta poroka vendarle ni velika napaka. Kajti Jackovo, sicer skrivno razvratno življenje se tudi tik pred in tudi po poroki ni prav nič spremenilo. Skozi oči zvestega zaupnika in prijatelja Lema, nam avtor predstavi zgodbo Jackie, preden je postala »tista Jackie«. Njuno prijateljstvo pa se konča, ko se ona poroči z grškim mogotcem Onassisom. Louis Bayard je asistent na Univerzi Georga Washingtona in predsednik komisije, ki podeljuje nagrade sklada PEN, piše za New York Times in Washington Post ter je avtor številnih uspešnih romanov. Po nekaterih so bili posneti tudi filmi.

Glej tudi:

Prav tako nisem pričakoval, da bom moral vse do East Villagea, če bom želel videti veliko Jackie O. Mislim, od mojega do njenega doma ni več kot tri minute hoda. Kar nekaj prijateljev mi je že povedalo, da so jo videli s spremstvom teči okrog vodnega zajetja v Centralnem parku. Neštetokrat sem se sprehajal mimo stolpnice 1040 na Peti aveniji in tiho štel do štirinajstega nadstropja. Če je bilo jutro – recimo ob pol osmih ali osmih -, sem si predstavljal, da je ravnokar vstala. (Kajti zdaj ima spet plačano službo.) Umivanje. Lasje, nabrani v amazonskem šlemu. Ramenske blazinice, obleka s pasom in na poti po hodniku očala znamke Nina Ricci. Celotni onassiški oklep, ki ga svet pričakuje in za katerega misli, da ga pozna.
Ampak svet ne ve, kako je prišla do sem.
Jaz pa. Bil sem zraven. (str. 11)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Jackie in jaz.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 53
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3