Onkraj noči

Žanrpesem
Narodnostangleška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2011
Založba
Prevod Veronika Dintinjana
Ključne besede Pesniške zbirke
Število strani

172

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Branje poezije kot da je nekaj več ali nekaj manj, le za nas ne? Letošnja Nobelova nagrajenka (2020) za literaturo je piska ameriške sodobne poezije, Louise Gluck. V besedi na ovitku beremo, kako so njene pesmi “stkane iz zraka in ognja, z neverjetno močjo, ki postavlja na laž njihovo krhkost”. Louise trditev razloži v svojem predavanju “Vzgoja pesnika”, ki ga je imela na akademiji ameriških pesnikov. Pove namreč, da je vedno imela rada majhne, krhke pesmi, ki narastejo v mislih. Za osnovo svojega pesnjenja ima paradoks, katerega sladkost je, da se izhoda ne da predvideti, še najmanj pa je moralističen. Pravi tudi, da sanje umetnosti niso “potrjevati že znano, ampak osvetliti, kar je bilo doslej skrito”. Tehniki njenega pisanja sta motrenje in odmik brez sodbe, naučiti pa se je morala tudi preživetja v puščavi – ustvarjalni blokadi. Rodila se je 22. aprila v New Yorku očetu poslovnežu, pa ambiciozni, izobraženi materi. Njeno življenje je zaznamoval odnos v neprimerni družini, kot se sama izrazi, zaznamovali so jo tudi sestrina smrt, lastna drugačnost, saj je klic v pesništvo začutila že pri petih letih, anoreksija v srednji šoli, psihoanalitična terapija, ki jo je tekom bolezni obiskovala. Oblikovali so jo pesniški mentorji, lastno učiteljevanje, kjer je morala opustiti egocentičnost in se naučiti predanega branja. Tu sta še dve ločitvi, pesniško življenje, prebijanje za preživetje … In njene pesmi. Nagovarja neposredno, dostopno, enostavno, zanima jo uvid, ki izstopi iz njenega opazovanja in spraševanja. Teme, ki jih obravnava, so družina, odnosi, smrt, kako preobraziti trpljenje. Pesmi so zbrane iz njenih zbirk, dodano je predavanje na temo vzgoje pesnika in kronologija njenega življenja. Odlično je uredniško delo Andreja Ilca in sodelavcev, prevodno delo Veronike Dintinjane! Velja zahvala, da smo nagrajeno zbirko dobili v slovenščini. O pesmih? Pesmi delujejo. Preizkusite sami, saj si ne drznem uničevati vsega, kar boste videli, zagledali, čutili, vzeli, objeli, pestovali, dobili, imeli … Vrnimo se ali ostanimo pri branju poezije.

Izgubljena ljubezen

Moja sestra je preživela vse življenje na zemlji.
Rodila se je, umrla.
Vmes,
niti enega budnega pogleda, niti enega stavka.

Delala je, kar počnejo dojenčki,
jokala je. Toda ni hotela, da jo nahranijo.
Moja mati jo je kljub temu pestovala, poskušala spremeniti
najprej usodo, nato zgodovino.

Nekaj se je spremenilo: ko je sestra umrla,
je postalo srce moje matere,
zelo hladno, zelo trdo,
kakor droben obesek iz železa.

Takrat se mi je zdelo, da je sestrino telo
magnet. Čutila sem, kako vleče
materino srce k zemlji,
da bi lahko raslo.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Onkraj noči.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 22
Komentarji: 0
Število ocen: 2
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2