Na črnih poteh

Žanrpotopis, potopisni roman, spomini
Narodnostfrancoska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2023
Založba
Prevod Živa Čebulj
Ključne besede Francija, Gozdovi, Hoja, Samospoznavanje
Število strani

172

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Zdravilna hoja skozi francosko pokrajino

Sylvain Tesson, francoski pisatelj in svetovni popotnik je ves pijan padel z višine osmih metrov. Štiri mesece kasneje je bil z iznakaženim obrazom, poln vijakov in ves majav odpuščen iz bolnišnice. Konec avgusta naslednjega poletja se namesto rehabilitacije v zdravilišču odpravi na trimesečno potovanje samote in osebnega premišljevanja. Pred njih je dolga hoja skozi neokrnjeno francosko pokrajino od Provanse do Normandije. Hodi daleč stran od civilizacije in vseprisotne tehnologije, po črnih poteh, po skritih stezah, ki jih nihče več ne uporablja in vodijo od ene zapuščene vasice do druge. Družbo mu delajo lastne misli, skorja kruha in knjige. Sem ter tja se mu na poti za par dni pridružijo tudi prijatelji. Dovolj časa ima za razmišljanje o življenju in smrti. Prisluhne tišini in oglašanju nočnih živali. Hoja je učinkovita droga, ki mu odpre oči, da se vrne nazaj k svojemu bistvu.

Vsaka dolga hoja se kdaj zdi kot odrešitev. Stopiš na pot, greš dalje, iščeš možne poti skozi robide, se izogneš vasi. Si poiščeš zavetje za čez noč, v sanjah si poplačan za žalosti dneva. Izvoliš si domovanje v gozdu, zaspiš ob hukanju čukov in zjutraj nadaljuješ pot, razvnet od norosti visokih trav, srečuješ konje. Spoznavaš molčeče kmete.
(str. 170)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Na črnih poteh.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 115
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 4
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3