Njegova Ekscelenca Christian Grasset

Žanrdialoški roman, erotični roman, idejni / ideološki roman (sem spadajo verski, politični itn.), spomini
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2014
Založba
Ključne besede Osamosvojitev, Erotika, Politika, Slovenija, Diplomati
Število strani

279

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

9-10 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Zoon diplomatikon, zoon erotikon

Avtor ima za sabo pestro in uspešno diplomatsko kariero, med drugim je bil ob osamosvojitvi Slovenije jugoslovanski konzul v Celovcu, pozneje je deloval v najrazličnejših mednarodnih organizacijah in kot veleposlanik RS na Irskem, v Švici in Liechtensteinu. V pričujočem romanu so izvrstno opisani zanimivi utrinki iz njegovih bogatih življenjskih in službenih izkušenj in doživetij. Avtor avtentično ujame duh časa v sedemdesetih in osemdesetih letih v Jugoslaviji, piše o Titu in obdobju neuvrščenih, njegove izkušnje iz časa slovenskega osamosvajanja pa se v romanu odražajo v zanimivih insajderskih komentarjih takratnih političnih dogajanj.
Pisanje romana se je začelo z erotično zgodbo, katere glavni motiv je bil seksualni element simulacije obešanja (v romanu zvemo, da o tem fiziološkem fenomenu piše tudi Joyce v Uliksu). Po spletu okoliščin, ki so spodbudile pisanje avtorjevih spominov, je zgodba prerasla v roman, pisan v maniri svetovljanskega pogovora med dvema izkušenima diplomatoma, starejšim, Christianom Grassetom in mlajšim, prvoosebnim pripovedovalcem, očitno alter-egom samega avtorja, ki je kot antipod ekscelence v besedah in dejanjih precej bolj zadržan sogovornik.
V romanu se prepleta dvoje vznemirljivih tem, erotika in politika. Njegova ekscelenca starejši z veseljem deli take in drugačne izkušnje brez kakšnega posebnega filtra, nekoliko arhaično in skoraj objestno, njegove erotične reminiscence so kot nekakšen neskončni sodobni Dekameron. Na današnje očitke glede popredmetenja žensk bi se najbrž požvižgal, a ga ni več mogoče povprašati o tem, saj se v knjigi prepusti smrti – v svojem lastnem slogu: na Karibih, po zmagoviti igri golfa in ponovno, še zadnjič srečno zaljubljen.
Slovenski diplomati pogosto pišejo bolj ali manj literarizirane spomine in dobro je tako, saj se skozi te tekste ohranjajo vsebine, ki jih v službenih spisih ni, predvsem pa so tako njihova doživetja in mnenja dostopna zainteresiranemu laičnemu bralstvu.

“Pred poslopjem Generalnega konzulata SFR Jugoslavije v Celovcu se je 27. junija 1991 zbrala večja skupina koroških Slovencev in nekaj Avstrijcev, ki so mirno protestirali proti agresiji v Sloveniji. Z generalnim konzulom sva šla na ulico in se pogovarjala z demonstranti. Predali so nama peticijo! Znašla sva se v nenavadnem položaju: množica je demonstrirala proti agresiji države, ki sva jo formalno zastopala, midva pa sva goreče delila isto mnenje z ogorčenimi demonstranti. Ostali uslužbenci, ki so bili iz drugih republik, so ostali v zgradbi.”
“Verjamem, da so vaju sodelavci zatožili jugoslovanskim oblastem”, je ocenil Christian, ki ni in ni mogel brzdati radovednosti.
Navsezadnje pa je tudi meni ustrezalo, da sem nekatere podrobnosti, ki sem jih doživel v tistih zanimivih in nevarnih letih, prvič v življenju nekomu zaupal in si razbremenil dušo. (str. 207)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Njegova Ekscelenca Christian Grasset.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 13
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 0

Dela avtorja