Živeti do konca : življenjska modrost izjemnega človeka

Žanrspomini, življenjepis / biografija
Narodnostknjiževnost ZDA
Kraj in leto izidaTržič, 2000
Založba
Prevod Igor Majaron
Ključne besede Umirajoči, Bolniki, Prijateljstvo, Življenjska modrost, Smrt, Umiranje
Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Lahkotna
Zahtevna

Življenje je dar!

Morrie Schwartz se je rodil v rusko židovski družini v Chicagu. Gimnazijo je končal v New Yorku, študij sociologije v Chicagu, nato se je odločil za socialno psihologijo. Delal je v bolnišnici za duševno bolne in skupaj s sodelavcem Alfredom H. Stantonom napisal knjigo The Mental Hospital, ki je postala klasično delo socialne psihologije. Nato je predaval na univerzi Brandeis. Zavzemal se je za reveže in enakost vseh ljudi. Vodil je tečaje skupinske dinamike. Zavedal se je, kako pomembno je odpreti se drugim. Udeležence je učil, da ne smejo nikogar obsojati, saj so del skupnosti. Vedel je tudi, da skupnost vpliva na posameznika. S prijatelji je ustanovil skupnost za psihoterapijo The Greenhouse. Ko mu je bilo 78 let, je zbolel za degenerativno boleznijo ALS. Tedaj se je odločil, da preko sredstev javnega obveščanja spregovori o bolezni, propadanju in smrti. Premnogi bralci, gledalci in poslušalci so se mu v pismih zahvaljevali, ga prosili za tolažbo ali nasvet. V letu njegovega umiranja so ga obiskovali prijatelji, ki so mu tudi pomagali napisati knjigo, kako polno in mirno živeti do konca.


Prevod dela: In his own words. , Uvod / Paul Solman: str. VII-XV.

Rad bi zaključil s prispodobo, ki mi jo je povedala učiteljica meditacije. To je zgodba o valu.
Živel je majhen val, ki se je pozibaval na morski gladini pred obalo in se ob tem zelo zabaval. Nenadoma pa je spoznal, da se bo raztreščil ob obali. Velik, prostran ocean ga je neizbežno gnal proti obali. “Moj bog, kaj se dogaja z mano?” se je spraševal s kislim in obupanim izrazom na obrazu. Mimo je prineslo drug val, ki se je prav tako pozibaval na morski gladini in se ob tem zelo zabaval. In drugi val je dejal prvemu: “Zakaj pa si tako potrt?” Prvi val je odvrnil: “Ničesar ne razumeš. Žene te proti obali, kjer se boš raztreščil.” Drugi val pa mu je odgovoril: “Ne jaz, ampak ti ničesar ne razumeš. Saj sploh nisi val; si le del velikega oceana.”
Tudi sam menim tako. Nisem val; sem del človeštva. Umrl bom, vendar bom tudi živel dalje. V drugi obliki? Kdo ve? Toda verjamem, da sem del mogočnejše celote. (str. 106-107)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Živeti do konca : življenjska modrost izjemnega človeka.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 21
Komentarji: 0
Število ocen: 3
Želi prebrati: 2
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 4