Nemci: geografija izgube

Žanrdružbeni roman
Narodnostčeška književnost
Kraj in leto izidaVnanje Gorice, 2014
Založba
Ključne besede Svetovna vojna 1939-1945, Sudetski Nemci
Število strani

414

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

13-14 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Ohranjanje distance

Premnoge zgodovinske interpretacije raznih dogodkov ali obdobij se vse prelahko pustijo ujeti v mamljivo zanko posplošitev, ki ponavadi ponujajo samo belo-črno razlago obravnavane tematike, nekako v smislu navedka francoskega pisatelja in novinarja Roberta Brasillacha češ da zgodovino pišejo zmagovalci. Včasih imam občutek, da je temu še vedno tako, pa čeprav se uradna stroka na vse preteke trudi, da bi izstopila iz teh okvirjev, ki so v različnih obdobjih in prostorih uspeli zamejevati tudi leposlovno literaturo in jo ponekod še zmeraj. Je pa gotovo, da je ne več na Češkem. Vsaj trenutno. In dokaz za to je tudi roman Nemci spod peresa Tereze Jandove alias Jakube Katalpe, pa četudi ga je časovno in prostorsko umestila v topogledno, precej nehvaležno obdobje ter okolje, v Sudete med 2. svetovno vojno. Avtorica namreč uspešno krmari med različnimi ideološkimi pastmi, ki se ji ponujajo kot na pladnju, brez da bi se v kakšno od njih ujela in to do samega konca romana. V ospredju ji uspe obdržati malega človeka in njega usodo, ki je v svojem bistvu neodvisna od časa in prostora in bi se lahko odvila kjerkoli in kadarkoli. Katalpi uspe ohraniti tisto distanco, ki je nujno potrebna za objektivnost nekega pisanja. Prav gotovo bodoča češka (morda pa tudi svetovna) klasika!

Glej tudi:

Odločbo o izselitvi so dobili vsi nemški prebivalci vasi razen nje. Ukinjena pivovarna v mestu se je spremenila v zbirno taborišče in vsak dan so z železniške postaje odpremljali vlake v Nemčijo.
Fuchs naj bi se v taborišču zglasil petega julija.
V dneh, ki so preostajali do njegovega odhoda, se je posušil. Ponoči je hodil iz hiše in se dotikal dreves na vrtu, in kadar je bil Martin Levička na polju, je poljubljal zidove kmetije ali polagal obraz na rob usahlega vodnjaka v sadovnjaku in jokal. (str. 350)
»To nisem več jaz,« je rekel Klari in ona je vedela, da ima prav.

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Nemci: geografija izgube.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 8
Komentarji: 0
Število ocen: 1
Želi prebrati: 0
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1