Skrivnost Gabijine omarice

Žanrdružbeni roman, mladinski roman
Narodnostkanadska književnost
Kraj in leto izidaDob pri Domžalah, 2005
Založba
Prevod Katarina Mahnič
Ključne besede Judje, Otroci, Svetovna vojna 1939-1945, V mladinskem leposlovju
Število strani

128

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

4-5 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Pripoved je napisana po resničnih dogodkih iz časa druge svetovne vojne. Gabi pripoveduje svojima vnukoma zgodbo iz svojega otroštva, ko je z družino živela v vzhodnem delu tedanje Českoslovaške – v današnji Slovaški. Imeli so kmetijo in živeli mirno in srečno družinsko življenje. Z vzponom nacizma se je začelo vedno hujše preganjanje Židov tudi na Slovaškem in Gabijina židovska družina se temu ni mogla izogniti. Prijateljice krščanske veroizpovedi so se je začele izogibati, dokler niso prekinile vseh stikov z njo. Židovski otroci niso smeli več hoditi v šolo. Ob vseh težavah, ki so jo doletele, jo je zelo prizadela očetova smrt, saj je bila nanj navezana in ji je vedno dajal občutek varnosti. Ob naraščajočem nacističnem nasilju so se začele širiti novice, da nemški vojaki iščejo mlada dekleta, ki jih nato odpeljejo proč. V takih razmerah morata Gabi in njena mama razmišljati o skrivališču ali pobegu.

“V omarici pa sem na obrazu čutila toploto papajevega pogleda in počasi se je moje telo sprostilo. Hitro bitje mojega srca se je umirilo. Dihanje je postalo tišje in bolj enekomerno. Moji strahovi so izginili. Bilo je tako, kot bi bil papa z mano, da me varuje kot takrat, ko je bil še živ. Spregovoril je in poslušala sem njegov tolažeči glas …”
(str. 102)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Skrivnost Gabijine omarice.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 42
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 1