Najdebelejša

Žanrdružbenokritični roman, psihološki roman
Narodnosthrvaška književnost
Kraj in leto izidaHoče, 2018
Založba
Prevod Tamara Kranjec
Ključne besede Odraščanje, Samorealizacija, Ljubezenski partnerji, Dekleta, Debelost, Hujšanje
Število strani

319

Čas branja

To je le ocena. Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in navad.

Pomembno je vedeti, da je branje osebna izkušnja in da je prav, da si vzamete toliko časa, kot je potrebno, da knjigo popolnoma vsrkate in jo cenite. Veselo branje.

10-11 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

O notranji in zunanji preobrazbi

Glavna junakinja romana je Zena, ki neizmerno trpi zaradi debelosti. V srednji šoli se umika v osamo, zavida vitki prijateljici Sandri, neko noč doživi še ljubezensko razočaranje. Čeprav inteligentna, pusti študij defektologije, se zaposli kot čistilka v enem od varaždinskih podjetij ter odseli v skromno lastno stanovanje. V službi sta njene edina družba čistilka Katica in vratar Zvonko, prosti čas preživlja ob kozarcih piva s posesivno Katico v bližnji gostilni. Ko je Zena stara trideset let in tehta že 150 kilogramov, njeno apatijo preseka Katičina huda bolezen ter vroče ljubezensko razmerje z nadvse privlačnim Slavkom. Zaljubljena se odloči za hujšanje in spremembe v življenju. Nenavadna, humorno obarvana pripoved o ljudeh iz urbanega okolja, ki z vzajemno pomočjo premagujejo duševne travme in družbene stereotipe ter pogumno iščejo vsak svoj košček sreče.

Na morju sva že teden dni. Slavko je na koncu le poslal sporočilo Vsak dan mu kaj napišem, on pa meni nazaj. Toda tukaj kljub vsemu nekaj manjka. Se bojim. Moram ga očarati, ko se vrnem. Tukaj hujšam s svetlobno hitrostjo. Vsak dan greva peš do tržnice in nazaj, dvakrat do plaže in nazaj, do mesta, do prodajalne. Lotiva se tudi dolgih sprehodov na hrib. Plavam nekaj ur skupaj. Vaje delam trikrat dnevno. Koprnim po hrani, toda Agnes je trda šola. Hujšam neverjetno. (str. 244)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Najdebelejša.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 15
Komentarji: 0
Število ocen: 7
Želi prebrati: 8
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 3

Morda vam bo všeč tudi

Dela avtorja