Na odprtem

Žanrljubezenski roman, monološki roman, problemski roman, psihološki roman, družbeni roman, lirski roman
Narodnostganska književnost, angleška književnost, afriška književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2024
Založba
Prevod Matej Juh
Ključne besede Ljubezen, Odnosi med spoloma, Ljubezenska razmerja, Rasizem, 21. stoletje
Število strani

154

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

5-6 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Iskreno, odprto, ranljivo ljubiti

Kako pisati o zaljubljenosti, o prelivanju dveh hrepenenj v skupno smer? O tem, da zaljubljajoči se ve, za kaj gre, še preden z vso gotovostjo to zares ve (da se zaljublja)? Kako z besedami izmeriti razdaljo med dvema, ki čutita, da si nikoli nista bila tujca, a se njuni poti šele začenjata stikati? Kako preliti na papir bitje srca, prestrašeno utripajočega v ranljivosti intime? Kako ubesediti subtilno, valujočo silo naraščajočega poželenja in tišino, v katero zaljubljeni vstopa, da bi v njej razčlenil, razširil drugega v njegovi odsotnosti? Kako se upreti omejujočim mislim, da bi se v odnos, ki se zgoščuje in sili v obliko, steklo več iskrenosti in več namena? Kako razčleniti radost, ki je drhtenje in je strah in je poskus osvobajanja resnice in je obenem tudi težnja po begu (ker zaljubljeni ve, da je v njem tudi seme teme)? Kako ubesediti naraščajoče hrepenenje po bližini, izdajajoče se v bežnih, tipajočih dotikih? Kam se skriti, čeprav v resnici ne želi(š) oditi? Kako v udobje stavka položiti čustvo, ki se lovi: ne-vedeti-a-čutiti-da-je-tako-prav? Kako sprejeti, da nisi samo vsota svojih travm, ampak obstaja več resnic o tebi – kako si jih dovoliti živeti?

To so vprašanja, ki jih v svojem romanesknem prvencu Na prostem (Open Water) naplavlja Caleb Azumah Nelson, mlad britanski pisatelj ganskega porekla, ki je s tem delom literarno prizorišče obogatil z eno najlepše, najranljivejše zapisanih ljubezenskih zgodb in je ubesedovanje čustvenih valovanj v procesu zaljubljanja prepričljivo povzdignil na povsem novo raven in navdušil ne le kritike pač pa očaral tudi širše bralno občinstvo.

Ljubezenska zgodba se odvija med temnopoltima študentoma, plesalko in fotografom, ki se naključno srečata v baru, a je kratko srečanje dovolj usodno, da se odpreta razpoki v njuni intimi. Energija med njima se kot po nareku uroka pretoči, čustvo nežno vzdrhti. Misel, čeprav se trudi ohranjati budnost, bledi. Prebujajo se čutnost, hrepenenje in želja – vzvalovana nihanja v procesu predaje sijajni vesoljni enačbi, ki nadgrajuje običajnost in sprva slepi. Do prve čeri, travme, ki izstopi.

Pod katerimi pogoji brezpogojne ljubezni ni več?

Osupljivo čudovita, nadvse lirično izpisana pripoved, ki poleg zaljubljana in ljubezni obravnava in ponuja v razmislek tudi še kakšno temo več.

 

 

Glej tudi:

Težava je, in razložimo to težavo, ja: opotekaš se v žaru vročičnih sanj in pokažeš se le, da se vanje znova potopiš. Z besedami Donatiena Graua: Ko je um izgubljen v ekstazi, ni pogojev za samorefleksijo, za samospoštovanje. Ne postavljaš si vprašanj. Ne sprašuješ se o pogojih, pod katerimi sta se srečala. Ne misliš na noč v pubu, ko si rotil Samuela, da vaju predstavi. Ne misliš na noč, ko ste se vsi trije znašli v njenem stanovanju, tvoja lastna očaranost pa je žarela kot majhen ogenj. Ne misliš na dejstvo, da te prijatelj nima več za prijatelja, ne vrača ti klicev ali sporočil. Ne misliš na to, kako je stvar videti. Ne misliš. Čutiš. Si v spominu nečesa, kar se bo šele zgodilo.

(str. 58)

Citati

(1)

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 152
Komentarji: 0
Število ocen: 0
Želi prebrati: 1
Trenutno bere: 0
Je prebralo: 2

Morda vam bo všeč tudi