Modri otok

Žanrmladinski roman, pustolovski roman
Narodnostslovenska književnost
Kraj in leto izidaLjubljana, 2021
Založba
Ključne besede Fantastika, Najstniki, Otoki, Prijateljstvo, Pustolovščine, Raziskovalni tabori
Število strani

388

Čas branja

Opozorjeni smo bili, da se čas branja razlikuje tudi glede na zvrst ali žanr knjige. Sklep: trenutno informativno obvestilo naj se dopolnjeno glasi: To je le ocena.

Dejanski čas branja je lahko krajši ali daljši, odvisno od individualne hitrosti branja in drugih bralnih navad ter glede na literarno zvrst, žanr in druge posebnosti knjig.

12-13 ur

Knjiga še ni na vašem bralnem seznamu.

Vesela
Žalostna
Zabavna
Resna
Prijetna
Stresna
Predvidljiva
Nepredvidljiva
Domišljijska
Prizemljena
Čudovita
Neokusna
Nenasilna
Nasilna
Optimistična
Črnogleda
Neerotična
Erotična
Običajna
Neobičajna
Lahkotna
Zahtevna
Poglej vse

Kraljestvo neskončne zarje in deklica ptica

Fantazijsko pustolovski roman Modri otok se dogaja na izmišljenem otoku v Jadranskem morju. Na otok pride skupina mladih najstnikov, trinajstletnikov iz zadnjega razreda osnovne šole, ki bo z mentorji preživela nekaj časa na poletnem raziskovalnem taboru. Razdelijo se v raziskovalne skupine, ki pokrivajo naslednje tematike: geologijo, etnologijo, ekologijo, biologijo, astronomijo, fotografijo in kulinariko. Osrednji junaki zgodbe so Ernest, Adrijan in Lena, ki oblikujejo etnografsko raziskovalno skupino. Ker njihov mentor še ni prispel, se skupina sama poda na raziskovanje otoka in si s tem zasluži kup svaril in opozoril. Še ko jim določijo nadomestne mentorje, se skupinica spretno izmakne in nadaljuje s samostojnim raziskovanjem, saj si svojih odkritij ne upajo deliti z drugimi.
Ko spoznajo Mariso, črnolaso in zelenooko domačinko, se zgodba začne zapletati. Ko prvič slišijo za portal, ki vodi v Kraljestvo neskončne zarje, ki jim ga predstavi svetilničar Stibor, in jim izroči figurico iz alabastra v obliki morskega konjička, se pričnejo dogajati nenavadne spremembe. Na srečo se poleg otrok v zgodbo vplete tudi nekaj odraslih, ki dobro poznajo zgodbe in zgodovino otoka. Posebej izstopata zgodbi o črnem galebu in simbolu svarice, rozete v obliki šesterokrake zvezde. Kaj pomenita oba simbola za otočane in kako bosta v pomoč otrokom, si preberite v skrivnostnem mladinskem romanu.
Dodaten zaplet predstavlja tudi njihov mentor Tomaž, ko se slednjič le prikaže na otoku. Njegovi načrti za pozidavo najlepšega zaliva na otoku so dodatna skrb za naše junake. To, da se je zapletel s svetilničarjem Tiborjem, pa ne olajša situacije. Skrb za naravo, pomembnost prijateljstva in vera v pozitivno rešitev zapletov, nas še dodatno pritegneta v branje.

To je bil otok in ni bil samo otok. Vsakogar, ki je stopil nanj, se je prej ali slej polastil s svojimi skrivnostnimi zvoki, omamnim vonjem po zeliščih in nenavadnimi pticami. Črne, srebrne in bele so se spreletavale med krošnjami, se spuščale proti zemlji, proti morju, in se spet dvigale nazaj v nebo. Tako ali drugače se je Modri otok dotaknil vsakega obiskovalca, ga prevzel in mu spremenil življenje, povsem nepredvidljivo in za vedno. (str. 5)

Citati

(0)
Trenutno še ni dodanih citatov iz knjige Modri otok.

Kritike

(0)
Knjiga še nima dodanih kritik.

Komentarji

(0)

Napiši komentar

Ogledi: 2548
Komentarji: 0
Število ocen: 6
Želi prebrati: 7
Trenutno bere: 3
Je prebralo: 10